2024-09-19 1298 浏览
作为一个潮州人🙂‍↕️揾一间潮州菜食中秋饭做节系基本嚟~ 拣咗喺尖沙咀新开嘅「潮尚居」,新装修睇啲古典嘅感觉,然后佢哋有啲位置分隔得几好,私隐度感觉几高~ 坐低无耐就有功夫茶同前菜醒一醒胃,有开胃嘅咸酸菜同烤麸~ 是日Jac 选▪️胡椒猪肚汤▫️普宁炸豆腐▪️卤水鹅拼盘▫️红烧鱼鳔煲▪️反沙芋头猪肚汤嘅汤底浓郁重胡椒香,猪肚弹牙。炸豆腐即炸热辣辣~ 外脆内嫩,豆腐香滑,就咁食就食到豆香~ 配香葱酱都惹味鹅拼盘除咗有鹅片之外,仲有五花腩、肾、卤蛋~ 全部都卤得入味,佢哋嘅卤水汁香甜,带微微嘅药材香~ 鱼鳔煲呢啲手工菜,当然系出去食,鱼鳔爽口弹牙吸晒汁,配料仲有虾仁,用嚟送饭一流食得潮州菜,甜品梗系要食返个反沙芋啦,包满砂糖嘅芋头食落香甜,然后配埋功夫茶做个结尾,又唔会太腻,啱啱好结论系下次可以再嚟试吓其他菜式,潮州爸爸表示满意

坐低无耐就有功夫茶同前菜醒一醒胃,有开胃嘅咸酸菜同烤麸~

是日Jac 选
▪️胡椒猪肚汤

▫️普宁炸豆腐

▪️卤水鹅拼盘

▫️红烧鱼鳔煲

▪️反沙芋头

猪肚汤嘅汤底浓郁重胡椒香,猪肚弹牙。

结论系下次可以再嚟试吓其他菜式,潮州爸爸表示满意