2021-10-04 1687 浏览
拣左呢间中菜同两位10月之星嘅家人庆祝生日,环境唔错,免费泊车,订位时俾埋车牌,不过落车就要上两层行番去博览馆站出闸𠮶边至系餐厅嘅位置,如果搭机场快线会觉得行少好多,出闸再上个扶手电梯就系。.全场台唔多,坐得舒服唔逼。我谂大家都明依家坐得唔逼又冇分两轮甚至三轮嘅餐厅系几咁难揾,去d一级战区酒店食个过千嘅buffet都够胆死分上下两轮啦,唉。.订左6:30pm,但奇怪嘅系准时入到去发现全场都已经坐好晒仲有d客已经食紧,貌似我6点25分到却系全晚最迟嚟嘅客。于是乎:.凤肝蜜汁金钱鸡➡️卖晒化皮乳猪件➡️卖晒唯有叫支酒定下惊先我求其叫嘅,我唔识酒嘅,即场开个wine dictionary 出嚟睇到好似唔错咁就嗌。但系我觉得呢度d酒好抵饮,个mark up比市区餐厅平三分一左右。.前菜叫左鲍鱼,一人一旧。嫩,唔un,冇「银」胃。我唔食蒜头所以倒晒d蒜头俾屋企人,不过屋企人话蒜头好正,鲍鱼仲正。再嚟系蟹盖,啖啖蟹肉,一梳一梳咁好分明,唔会有酱呀cream呀𠮶d唠到一pat一pat咁,从肉质同纹路中蟹肉貌似、我希望、我觉得、我愿意相信应该系自己拆嘅唔系罐头嘅蟹肉。不过有dd洋葱而我又唯一一个唔食洋葱咁
凤肝蜜汁金钱鸡➡️卖晒
化皮乳猪件➡️卖晒
唯有叫支酒定下惊先

海盐烧鲜鲍鱼

再嚟系蟹盖,啖啖蟹肉,一梳一梳咁好分明,唔会有酱呀cream呀𠮶d唠到一pat一pat咁,从肉质同纹路中蟹肉貌似、我希望、我觉得、我愿意相信应该系自己拆嘅唔系罐头嘅蟹肉。不过有dd洋葱而我又唯一一个唔食洋葱咁要自己撩走,所以冇人理我全台人都好enjoy。
金牌酿焗蟹盖

好食不过都系/米就系咕噜肉𠮶d啰,咁旧肉又真系炸得好脆好好味嘅,肉质lum滑,冇肥肉需要咬番出嚟。侍应都会温馨提示衬热食,我谂佢都系见到台客有老人家影相要影10分钟都唔俾人食所以非常好心咁暗示下衬热食至好食咁。下面个碟系旧冰,受欢迎嘅竟然系肉下面d荞头同酸姜。
趣脆咕噜肉

琵琶豆腐,豆腐系清,不过都好惹味。最难得冇葱冇蒜冇洋葱冇我唔食嘅嘢,虽然系豆腐但系唔会lum bat bat。我地全家都唔钟意清淡亦都唔钟意出街食饭叫一碟清嘅青菜😂,呢个豆腐全晚最清㗎喇。
松茸翡翠琵琶煎豆腐

牛肋肉好好食,lum得嚟入味有嚼劲但系唔系un咬唔开个只,系炆到入晒味但系唔会梅梅𠮶种口感。前面d杂菌衬埋个汁好惹味,个汁有d红黄椒同埋sun dried tomato。(我唔系扮嘢但系我真心唔知究竟系点叫,太阳底下晒干嘅番茄?番茄干?咁上下)
红烧牛肋骨肉

呢个蟹肉伊面老人家好喜欢,我觉得冇𩠌。虽然都系好食嘅,但系我会宁愿点海鲜泡饭或者炒牛河。
鸿图蟹肉烩伊面

甜品点左两客「紫沄梦境」同一个焗西米布甸,寿包系餐厅送嘅,甜品上面嘅生日朱古力牌系之前同佢讲好嘅。个梦境里面系有一个栗子creme brulee同埋一旧紫薯姜雪糕,雪糕特别,creme brulee我觉得太淡,无论甜味同埋个brulee嘅浓郁度都好麻麻,不过人人都话要健康健康我谂呢个唔好食嘅甜品应该系大众口味呱,我就唔得喇。西米布甸就非常好食,寿包就咁细个都居然有一粒仔蛋黄,惊喜左。

download awe app 有优惠,去到先问下经理侍应。全场侍应好多好殷勤又好帮手,提我地衬热食,又会提我地影全家福顺便帮手揸机;冇嘢做嘅侍应行过会自己睇你有咩需要。服务俾个赞佢。
瑕疵梗有,例如我去之前响官网好仔细咁睇过一次个餐牌,发现自己想食嘅嘢冇嘢需要预订所以就冇订,咁我冇心理准备6点几去到有两三样嘢会卖晒。限量发售嘅嘢其实都可以之前俾个客知道嘅。不过真心无咩所谓啦,去多次啰唯有,咁下次识得留定d嘢。
同埋有兴趣真系book张窗口台早d去睇埋日落,应该好正。我就系傻仔左谂到book窗口台但系忘记左日落呢回事,搞到去到天都7成黑坐多10分钟个窗马上倒影番餐厅内部。
2021-10-03
庆祝纪念