2021-08-24
上星期有朋友生日,佢话想食小笼包。我个脑即刻谂到翡翠拉面小笼包,以前都试过佢地既小笼包,又皮薄又多肉汁。 今次我地约左去香港仔个间食lunch,餐厅门口系蓝色好抢眼,几易揾到。入到去,店员态度好好,而且安排左我地坐梳化位。我地仲未坐低,店员就已经拎左menu同埋水比我地,而且冇催我地落单,仲叫我地慢慢。餐厅装修都比较中国风,光线充足、环境都好宁静,岩晒我地两个系到倾计。 我地叫左鸡丝粉皮、酸辣汤、四川担担面、小笼包同埋酸菜鱼。饮品就叫左冻柠檬薏米水。担担面个汤好浓郁既花生同麻酱味,带有少少微辣,个面既size超大,两个人都够食。面质亦唔硬。小笼包皮薄多肉,肉量多到占左成大半个包。一咬开个小笼包,啲热辣辣肉汁多到满泻。点埋醋食仲正。鸡丝粉皮麻酱味好浓同埋够捞晒所有粉皮,青瓜同鸡丝都切得好幼。青瓜好fresh而且鸡丝份量都好足。粉皮好弹牙。好难得食到一间酸辣汤系真正够酸够辣,又唔会太咸而且料好足。每一羹都舀到好多木耳、豆干。木耳同竹笋都好爽口。酸菜鱼鱼肉好爽口,唔同其他餐厅既酸菜鱼。酸菜、鱼肉份量亦都好多,起码有十几块。宽粉就算摆左好耐,都唔会话淋pat pat,依然系爽口。个汤有种麻得黎
酸菜鱼鱼肉好爽口,唔同其他餐厅既酸菜鱼。酸菜、鱼肉份量亦都好多,起码有十几块。宽粉就算摆左好耐,都唔会话淋pat pat,依然系爽口。个汤有种麻得黎又小小辣既感觉,好岩我个位唔系好食得辣既朋友。
呢杯柠檬薏米水薏米份量好多,起码占左个杯既1/4。薏米水好浓味,饮落去有种黏稠既感觉。虽然佢有柠檬,但系都唔系酸反而有甜味。好适合夏天热辣辣既时候饮,好消暑解渴。
总括今次既生日饭,所有菜式都令到我地好满意,朋友仔都话我冇介绍错!下次再encore 咁话㖞。