2023-07-10
位于尖沙咀的Lab Eat Restaurant & Bar开业多年,重新装修后于五月再次开张,环境好有时尚感,感觉更高级,而且坐得好舒服,Menu除了保留之前人气食物之外,当然加入满满惊喜既新菜式,有一道黑松露烤焗法国黄鸡,据闻每位客人食过之后都赞不绝口,而且仲系每日限量供应,想食嘅话记得预订😋😋▪️Welcome Drink 和餐前面包餐厅非常贴心,每位客人坐下来会立即奉上欢迎饮品和餐前面包,等你可以边饮边食面包,然后慢慢睇Menu order心仪嘅菜式🍹欢迎饮品亦绝不马虎,西班牙传统果酒梳打,用蔓越莓、香橙、柠檬和梳打打成,清甜可口🥖热辣辣嘅香脆面包配上自家制嘅松露牛油,非常高质好食🦪▪️Fresh Oyster Synonyme法国新鲜生蚝 $ 260Synonyme 法国白露蚝,只只肥大肉厚,每一只生蚝都充满了新鲜的海洋味道🐧▪️House French Quail Leg & Chestnut $ 188油封法国鹌鹑脾及栗子 ,就像油封鸭髀嘅味道,咸咸香香,肉质鲜嫩有咬口,小小的鹌鹑髀啖啖肉,配上非常清甜嘅栗子和蔬菜,好开胃既一个头盘🧆▪️Japanese Black Maitak
▪️Welcome Drink 和餐前面包
🥖热辣辣嘅香脆面包配上自家制嘅松露牛油,非常高质好食
油封法国鹌鹑脾及栗子 ,就像油封鸭髀嘅味道,
🧆▪️Japanese Black Maitake Mushroom Risotto
日本黑舞茸菇意大利饭,意大利饭被浓浓嘅黑舞茸菇忌廉汁包围,牛油和菇味非常香浓,口感Creamy ,面层更放上原件黑舞茸菇,伴上意大利饭一齐食,真系意想不到咁好食
🐔▪️ Roasted French Yellow Chicken with Truffle Seasoning (Limited) $ 428
黑松露烤焗法国黄鸡[限量发售]
必食推介,需要有心理准备,等候时间比较长,因为由Order 到上抬,法国黄鸡是由原只生焗到熟,上枱嘅时候见到卖相你会觉得好值得,鸡皮烤得超香脆,满满鸡油从鸡渗出,鸡皮与鸡肉中间有一层黄油脂肪,咬下去嘅时候,鸡皮就像食薯片一样香脆,黄油脂肪和鸡肉肉质好嫩滑,味道带松露香气,充满咸香,真系好味到难以形容,伴菜有清甜小萝卜和炸新薯,吸收咗鸡油既味道,一样咁好食
🍯▪️Mango Kalamansi Jelly with Almond Dacquoise $ 128
芒果青柑柠啫喱杏仁蛋糕,甜品又是惊喜之作,颜色缤纷,食材多层配搭,口感满满,青柑柠味道特别香浓,杏仁海绵蛋糕超级软熟,味道好清新,食完比较油腻嘅主菜,呢个甜品就系最佳选择
🥂▪️House Wine
Gils Sand Point Sauvignon Blanc
白酒带有果香,酸度适中,好容易入口,配搭今晚所有菜式都好适合