2024-11-08
难得假日去到香港区,咁决定要到西营盘揾间Café Chill 下,最后揾到位于朝光街的Tripica。点解拣中呢间主因有两个,第一个系为左杯咖啡,店内有一咖啡师曾获「2017年香港虹吸式咖啡师大赛」亚军。而第二个原因系呢度虽然系一间舖,但其实系融合咖啡、鲜花与陶瓷的艺术气息,都几特别。一入到去,好似去左绿洲咁,周围都系植物花草,完全系进入左另一个世界,暂时可以忘忧,专注享受咖啡同美食。今次除左要试呢度的虹吸式咖啡外,仲拣左呢度出名的意粉同埋Sourdough Pizza。<Shrimp & Tomato Basil Spaghetti>意粉炒得唔错,除左香料同番茄外,仲加左黑椒,所以食得出有刺激味道。加上用洋葱去炒,味道更加惹味。虾好大只,煎得几香。<Sourdough Salami Pizza>本身之前都有食过用Sourdough做饼皮的Pizza,虽然呢度话系Signature,但因为之前都食过,所以唔会有过大期望。不过一上枱就颠覆左我对Sourdough Pizza的认知。原来佢真系用Sourdough Bread做为Pizza,面包部份外脆内软。
<Sourdough Salami Pizza>
本身之前都有食过用Sourdough做饼皮的Pizza,虽然呢度话系Signature,但因为之前都食过,所以唔会有过大期望。不过一上枱就颠覆左我对Sourdough Pizza的认知。原来佢真系用Sourdough Bread做为Pizza,面包部份外脆内软。由于本身系面包,所以更加食得出内里面包的松软感。另外配料都唔手紧,有唔少Salami同埋用番茄同芝士覆盖,其实呢啲配搭点可能会唔好食先得。
<Siphon Coffee – Colombia>
最期待的虹吸式咖啡最于上场了,今次就拣左 Colombia咖啡,因为想味道偏向Fruity多啲。呢度饮的时候原来可以分为热同冻饮。热就需要用陶瓷杯,而冻就用玻璃直身杯,味道亦会有所唔同。一饮落去,味道真系好有底蕴同深度,齿颊留香,余韵系口腔维持不断。而热的时候就有威士忌的味道,甚至后期我觉得去到砵酒的味道,甜甜地酒香的味道。整体都真系好Impressive,值得推介大家细味浅尝。
今日同店员倾计后先知日头同夜晚系好唔同,日间为咖啡店,而入夜晚则变为酒吧,咁下次揾日要系夜晚黎下先。