今日无意间行到潮州合成糖水,呢间铺头喺区内已经算系一个老字号。墙上挂住好多报纸剪报,写满咗舖头嘅历史同创办故事,仲有个「莲子大王」嘅称号,瞬间俾人一种历史悠久、好有文化嘅感觉。本来只系想嚟食一碗简单嘅糖水,但见到墙上贴住好多特别配搭嘅甜品推荐,忍唔住就点咗一碗 芒果西米凉粉珍珠丸加清心丸($58)。见到配料多到令人心动,特别系清心丸,份量多到五粒起跳,完全唔会客气!糖水上枱𠮶一刻,啲芒果鲜黄吸引,凉粉黑亮闪闪,仲有啲小小嘅珍珠丸,成个配搭好丰富。汤底系黑糖水,甜度啱啱好,唔会过甜,令人饮完之后口感清爽。芒果肉质软滑,带住自然嘅香甜,西米圆润烟韧,凉粉嘅清凉感好适合夏天食。至于清心丸,咬落去有啲似燕窝嘅口感,入口即化,配埋黑糖水嘅香气,成碗糖水嘅层次更加丰富。呢碗糖水嘅配料都几多,每啖都可以食到唔同嘅口感同味道,唔会有单调嘅感觉。而且清心丸嘅份量真系唔少,五粒起跳,食到好满足。呢碗糖水绝对系呢间老字号嘅精华之一,特别系黑糖水嘅清甜,同各种配料配搭得非常完美。食完之后,发现潮州合成糖水除咗传统嘅潮州糖水,仲不时创作新嘅口味同配搭,感觉真系好有诚意。今次试完呢碗糖水,真系觉得值得再嚟试其他款

芒果凉粉西米珍珠丸加清心丸

食完之后,发现潮州合成糖水除咗传统嘅潮州糖水,仲不时创作新嘅口味同配搭,感觉真系好有诚意。今次试完呢碗糖水,真系觉得值得再嚟试其他款式。
2024-09-06
$58 (宵夜)
芒果凉粉西米珍珠丸加清心丸