2016-04-14 380 浏览
马蹄沙系香港真系好难揾到 整得好既马蹄沙就更难揾到!佢真系将马蹄切得好细粒 有口感之余又可以做到沙既感觉 材料份量亦好足 啖啖都有蛋花同马蹄~ 甜度亦适中~另外 莲子都非常好食!十分松化 一咬就系口化开!香且完全唔会苦 不愧系佢地既招牌!黎呢到一定一定要食有莲子既甜品清心丸其实系潮州甜品 系一旧旧冇乜味既透明既糕 烟烟韧韧咁 都几得意架 依家好少地方可以食到 配埋冻既糖水食既时候 感觉会特别清爽 所以叫做清心丸~佢既份量都几多架 食完都饱唒佢一部份既绿荳煮到好溶 成为少少起沙既绿荳沙 佢属于比较水状 但系都系有浓郁既荳香 另外又有一d系未溶唒既 绿荳可以俾我地咬下有d口感 不单只绿荳 仲有几粒超松化莲子 真系一碗好好食既高水准中式糖水
马蹄沙系香港真系好难揾到 整得好既马蹄沙就更难揾到!
莲子马蹄沙
冰花绿荳清心丸