2012-04-30 57 浏览
舖位细,卡位同方形枱同样迫夹,坐得好唔舒服,但排骨饭同潮州粉果好好味 ﹗潮州粉果配大量辣椒渣,辣椒不太辣,返而非常香口又带甜 ﹗多年无食,但味道依旧无变,保持高水准,但价钱就贵左好多喇 ﹗外皮够咽靭、馅料味浓香口,粉果我只食这家 ﹗只有这家有如此味道 ﹗咁多年大多数都系外卖,今次系第二次堂食,外卖既味道真系会大打折扣架 ﹗坐低食滚热辣真系好食千倍 排骨饭,新明发系我第二最爱 ﹗始终觉得大埔阿林既排骨饭系最好食 ﹗最衰近年成日都时好时怀,好难捉摸 ﹗新明发既蒸饭原盅饭连送一齐蒸架,有好有唔好啦。饭会吸收左肉汁,更香更甜,但可能会太湿,唔够干爽啰。而阿林就饭有饭蒸、送有送蒸,系分开既。不过大家共通点系一定要用瓦碗、瓦盅黎蒸饭,蒸出黎既饭持别香、特别干爽咽靭,用锑、用铜永远蒸唔到依种味道 ﹗而外卖就林记胜一筹喇,佢地会用油纸包住,可以吸走水蒸气及多余水份,唔会攞到返屋企时啲饭腍劈劈,所以冻左一样好好味。如果用胶盒,啲饭索晒啲水份,变到味淡、又腍又湿又烂,唔好食喇 ﹗当然最好就堂食啦,有质数保证,色香味俱全又热腾腾 ﹗仲环保添 ﹗而主角排骨跟灵魂既甜豉油就不相百仲,同样出色好味道 ﹗饭底既 f

排骨饭,新明发系我第二最爱 ﹗始终觉得大埔阿林既排骨饭系最好食 ﹗最衰近年成日都时好时怀,好难捉摸 ﹗新明发既蒸饭原盅饭连送一齐蒸架,有好有唔好啦。饭会吸收左肉汁,更香更甜,但可能会太湿,唔够干爽啰。而阿林就饭有饭蒸、送有送蒸,系分开既。不过大家共通点系一定要用瓦碗、瓦盅黎蒸饭,蒸出黎既饭持别香、特别干爽咽靭,用锑、用铜永远蒸唔到依种味道 ﹗而外卖就林记胜一筹喇,佢地会用油纸包住,可以吸走水蒸气及多余水份,唔会攞到返屋企时啲饭腍劈劈,所以冻左一样好好味。如果用胶盒,啲饭索晒啲水份,变到味淡、又腍又湿又烂,唔好食喇 ﹗当然最好就堂食啦,有质数保证,色香味俱全又热腾腾 ﹗仲环保添 ﹗而主角排骨跟灵魂既甜豉油就不相百仲,同样出色好味道 ﹗饭底既 formula 同样沟出咽靭、干爽、有饭香既饭粒 ﹗好味 ﹗见师父一盘盘,每盘大几盅饭不停咁系厨房枱出黎,真系非常受欢迎啊 ﹗

潮州粉果
排骨饭
2012-01-01
潮州粉果
排骨饭
  • 潮州粉果、排骨饭