2021-10-12
朋友上网揾到呢间原来系老字号 油麻地系新店 同埋话好full 所以一早就卜定位 决定黎会一会佢 再啤一啤佢卜左7:30 舖头入面分两层 本身入去嘅时候都以为人唔系好多 点知原来上到二楼已经差唔多坐满哂 净低两三张空枱 估唔到星期一都咁多人 门口佢地有贴繁忙时间限时90分钟 可能今日唔算太旺场 所以我地坐左两个钟佢都冇赶我地走 咁就可以慢慢食啦食潮式打冷 卤味同蚝饼绝对系不二之选 今日我地都嗌左个黎试一试 另外仲有椒盐鱿鱼 豉椒炒蚬 同埋金银蛋油麦菜 有肉有菜再加支青岛 放工就系等紧呢一刻啦🤣卤味拼盘- 入面有红肠,大肠,墨片,鹅肠,肾,猪头肉,芽菜,呢碟野个份量好大同埋绝对唔系个底用芽菜垫高左嘅视觉效果,个味道唔会好咸(有试过食卤味个汁好似豉油咁)而且会有小小甜甜地,另外配埋个辣椒油食,就更惹味蚝饼系即叫即炸嘅,因为我地一直都系到期待紧佢上菜,每次见到有人拎住就望下系味我地嘅🤣所以见到佢地会一台一台咁上,唔会系一次过炸起一次过上。蚝饼炸到好酥脆,粉浆唔会太多,入面蚝仔份量如果可以再多少少,口感就会更丰富啦,不过味道黎讲佢都可以,因为食到蛋香味豉椒炒蚬呢味打冷我都算常食,蚬好干净,唔会有
豉椒炒蚬呢味打冷我都算常食,蚬好干净,唔会有沙,蒜蓉味好香反而豆豉味冇咁重,加上一段段嘅葱,但如果佢有埋洋葱咁就更perfect啦😆
椒盐鲜鱿-即上即食好好味,但放耐左皮都依然好脆,有好多椒盐洒系上面,用黎送啤酒简直系一流👍🏻不过呢个我就觉得一定要配喼汁食 因为咁先可以中和到椒盐个咸味,就咁食就会比较咸
金银蛋时菜我地就简左油麦菜,另外如果唔钟意佢都仲有菜心 娃娃菜 生菜 等等时令蔬菜比你简,食过好多金银蛋出到黎咸蛋落太多,成碟野就好似盐水浸出黎咁,呢个反而三色蛋嘅份量分配得岩岩好,唔会净系得咸蛋味就食唔到皮蛋,另外鸡蛋会变咗做蛋花 咁就可以痴住条菜一齐食。仲有一片片嘅姜 同埋最重要嘅原粒蒜头!呢个金银蛋嘅汤系可以饮落口嘅,饮完唔会好口渴个种。
我地三个人食左五个送加饮品都系六百蚊 真系好抵啊 下次会再约多啲人试多啲唔同嘅野🍻