2019-10-10
餐厅环境优雅,好啱三五知己一齐食晚饭。而且张生记好有水准,彷佛置身于杭州,食到杭州的感觉,不是一般香港版的上海菜❤️另外除咗餐厅嘅菜式同环境外,点茶时可以试一试龙井,香郁味甘,跟杭州菜绝对绝配!🍲 西湖桂花藕味道带甜,有桂花清香,而且有莲藕香味🍲 杭州熏鱼表面香脆,入面软滑,食得出师傅手艺不错👏🏻🍲 香油马兰头因为马兰头系功夫菜,工序比较多,张生记切得极为幼细,入口就会感觉到豆干、麻油、马兰混在一起,味道香浓,再配以一口龙井,简直绝配!🍲 张生记招牌老鸭煲 👏🏻汤底非常香浓!汤底除咗有老鸭同笋干外,仲落左好多既金华火腿,做到咸香嘅感觉,汤底非常足料,我哋咁多个人都好钟意呢个汤!抵赞❤️🍲 龙井手剥野生河虾仁 ❤️因为佢选用嘅系野生河虾,虾味十分浓郁,小小弹牙感觉,保留着原本虾既鲜甜🍲 杭州东坡肉东坡肉入口即有溶化感觉,绝对经过足够嘅火候🍲 杭椒炒鱿鱼呢道菜好特别,最初以为系四季豆,但入口嘅时候发现辣辣地,原来貌似四季豆嘅叫做杭椒,再配以好嫩滑既鱿鱼🍲 江南咸鸡虽然叫做咸鸡,但味道都唔会好咸,表皮做到好香脆,鸡肉仍然保持住好嫩滑🍲 虾肉小笼包小笼包都算皮薄多汁,上枱嘅时候都仲热辣辣,所以食嘅时
🍲 西湖桂花藕
味道带甜,有桂花清香,而且有莲藕香味
🍲 杭州熏鱼
表面香脆,入面软滑,食得出师傅手艺不错👏🏻
🍲 香油马兰头
🍲 张生记招牌老鸭煲 👏🏻
🍲 龙井手剥野生河虾仁 ❤️
🍲 杭州东坡肉
东坡肉入口即有溶化感觉,绝对经过足够嘅火候
🍲 杭椒炒鱿鱼
🍲 江南咸鸡
🍲 虾肉小笼包
小笼包都算皮薄多汁,上枱嘅时候都仲热辣辣,所以食嘅时候要小心,因为小笼包入边有好多热汤架~
🍲 酒酿丸子
酒酿丸子食嘅时候绝对感受到餐厅嘅诚意同埋质素,如果尼到餐厅一定要试一试!