2023-03-27
段纯贞牛肉面之前食过两次,一次系铜锣湾,一次系荃湾,今次见到湾仔开左新分店,外观靓,楼底高,空间感大,一直心思思想去。今次我拣左犇牛四宝面,里面有牛腱、牛筋、牛肚同嫰五花,料好足,好入味,汤好浓,材料本身也不错,牛味重;另外面可以拣手工面或者细面,由于好耐无食手工面,二话不说就点了这个,面条阔阔的,一条条唔算太分明,有啲痴埋左一齐。朋友就叫左红烧腱心半筋半肉牛肉面,佢就喜欢细面,我地share 左啲,细面感觉更好,好挂汤,一口一口好快就食晒。我地仲叫左个慢煮无骨口水鸡,可能慢煮既关系个鸡有啲硬,味道就正正常常,是我喜欢的麻辣汁。呢间分店连埋一间手摇饮品店,食台湾野饮珍珠奶茶就最好不过,我叫左招牌珍奶加仙草,朋友就叫左草莓欧蕾。味道不错,不会太假也不会太甜。