2018-10-08
平时好钟意食面,如果想食浓郁嘅汤底,好多时都会去食拉面。而拉面多数都系以猪骨汤同鸡汤做汤底,好少见到海鲜汤底,今日有机会食到虾汤底,真系超级兴奋呀。当日我哋拣咗辣虾汤底同埋咖喱喇沙汤底。先讲辣虾汤底,起初冇拣到小辣,都有D担心会太辣,我唔食得辣,都觉得唔系太辣。个重点系,个汤底真系劲!香!虾!嘅!味!道!,每一啖汤都系有非常鲜甜嘅海鲜味道,简直觉得自己置身于海洋之中。真系斋饮个汤都真系可以攞到一百分。至于佢嘅配料有虾,肉骨同颇多嘅菜。佢嘅肉骨系用胡椒去煲淋,每一啖嘅肉都有好丰富嘅胡椒香味,而我本身亦都好钟意食胡椒汤肉骨茶入面嘅肉骨,真系惊喜啊!不过失色之处,就系个肉骨既肉有少少鞋。至于咖喱喇沙汤面,亦都冇令到我哋失望,个汤底超浓咖喱味, 但系有保留左少少喇沙味嘅余韵,汤底确是真材实料!除此之外,我哋仲叫咗炸鱼皮。好彩我哋叫咗炸鱼皮,佢嘅炸鱼皮炸得非常之薄脆,而且十分香口,亦都好新鲜。我自己好怕有时去茶餐厅食炸鱼皮,有时会食到好厚嘅鱼皮,亦都会有油抑味。所以大家嚟到呢一度,唔使担心,可以放心叫佢嘅炸鱼皮,真系好食!