餐厅:泷宴日本料理地点:铜锣湾糖街菜式:日本料理餐牌:午市餐牌有6款套餐拣,价钱由$368至$680不等,有寿司有铁板烧。另加一。Lunch Sushi Omakase $480 另加一包括季节前菜,北海道鲜蟹肉醋物,日式蒸蛋,什锦寿司7贯,角切鱼生饭,渍物手卷,昆布面豉汤。季节前菜同北海道鲜蟹肉醋物一齐上。季节前菜系酸咪咪番茄两件配少咸海藻。北海道鲜蟹肉醋物用个精致有盖玻璃兜装住,唔少冻冻雪白蟹肉碎加上黄色花瓣,用海藻垫底,伴有醋。蟹肉同醋同食真系好开胃。日式蒸蛋大大兜,面头有菇仔,日式鱼蛋片同香茜,下底有银杏。蒸蛋好滑溜,我钟意佢味道清淡。主角系什锦寿司7贯,今日有缘坐寿司吧,可以逐件逐件寿司叹,师傅等我食完一件先一件,而且会逐件介绍,寿司碟上面附有酸姜片,日式芥末同酸尧头。第一贯系鲽鱼,即系多宝鱼。面头有一片炙烧左既鱼翅,食落好香口,鱼油丰富,而鲽鱼口感非常爽滑。第二贯系九州真鲷,上面加左少少黑松露,非常香。师傅再喺面头撒上淡雪盐,画面好靓。因为已经有盐,师傅话可以唔洗点豉油。我好欣赏真鲷配黑松露,食落又香又鲜。第三贯系九州油甘鱼腩,面头加上三星渍,增添一点咸香。油甘鱼腩切割特别
餐厅:泷宴日本料理
地点:铜锣湾糖街
菜式:日本料理
Lunch Sushi Omakase $480 另加一
季节前菜,北海道鲜蟹肉醋物
季节前菜同北海道鲜蟹肉醋物一齐上。
季节前菜,北海道鲜蟹肉醋物
季节前菜系酸咪咪番茄两件配少咸海藻。
北海道鲜蟹肉醋物
日式蒸蛋
鲽鱼
九州真鲷
九州油甘鱼腩
第三贯系九州油甘鱼腩,面头加上三星渍,增添一点咸香。油甘鱼腩切割特别,口感好好,唔觉太肥。

第四贯系北海道帆立贝,加上昆布盐同柠檬汁。帆立贝超大只,食落鲜甜而带少少酸酸柠檬汁,正。
黑鯥
第五贯系黑鯥加柚子胡椒。柚子胡椒唔会太咸。

第六贯系金目鲷山葵渍。山葵味道好香,提味唔错。

最后一贯系吞拿鱼腩,加上伊朗鱼籽酱带少少咸香,酱油丰富,仲有少少日式芥末,唔觉肥。

以上寿司饭量细细旧,唔怕太饱,而且唔会容易散开,鱼生质素都好好。
角切鱼生饭
好少Sushi Omakase套餐会包角切鱼生饭!角切鱼生饭好精致,有鲜甜海胆,三文鱼籽,入口即溶烧吞拿鱼腩粒,同油甘鱼粒,加上黄色花瓣同少少日式芥末。饭量大概有三啖,醋味够酸,已经加好酱油,好味道。
渍物手卷
渍物系黄萝卜渍物,师父特登将个手卷切开两半方便分享。渍物手卷食落非常爽口。伴有较淡味酸姜片清清味蕾。
昆布面豉汤
昆布面豉汤热辣辣上枱,非常清,有昆布,豆腐粒同葱花。
Lunch Teppanyaki Set $368 另加一
Lunch Teppanyaki Set
包季节前菜,香煎鹅肝伴自家制酱汁,野生大虎虾或者香草牛油帆立贝,铁板银鳕鱼,米国顶级牛肉,铁板炒饭配海带面豉汤,炒杂菜。
季节前菜
季节前菜系冲绳水云加青瓜丝,酸酸地好开胃。
香煎鹅肝伴自家制酱汁
香煎鹅肝伴自家制酱汁非常滑溜,下面一片薄脆多士,加上黑醋平衡油腻感。只碟用左海藻同花瓣装饰,摆盘有心思。
野生大虎虾
我拣左野生大虎虾,摆盘不俗。野生大虎虾一开三,仲有脆虾头可以食埋,虾肉爽脆。伴有好多昆布,昆布好香牛油味。只碟好精美,仲加上花瓣装饰,伴有柠檬一块。
铁板银鳕鱼
铁板银鳕鱼系鱼肉鱼皮分开上,鱼肉多汁嫩口,鱼皮非常脆口。伴有两色海藻同花瓣。
米国顶级牛肉
米国顶级牛肉一客两大片,入面加左大量葱花同炸蒜粒,师傅细心帮手切开等我地容易食,仲分开一片熟d一片生d方便我地分享。牛肉非常嫩口,加左葱蒜真系更好食!伴有盐同炸蒜片,同埋加左柚子醋既洋葱丝沙律。
米国顶级牛肉
铁板炒饭有好多樱花虾,樱花虾超脆,入口即化!炒饭炒得干身,加左葱花,炸蒜粒,红萝卜粒同蛋同炒,味道唔错。份量够两个人分。
铁板炒饭

炒杂菜有椰菜,韭菜花,萝卜丝,一样有少少樱花虾同蒜,味道刚好唔会油腻。
炒杂菜

今日坐正系铁板烧枱欣赏师傅整我地既野食,食物可以热辣辣即刻食。
今餐真系大大满足,食物质素好,服务一流贴心,座位舒适,景观开扬,连餐具都赏心悦目。呢餐食得好开心!

2023-06-27
鲽鱼