寿司Omakase食得多但炭火串烧嘅Omakase大家又试过未呢😍?湾仔最近新开一间由日籍大厨主理高级席前炭火串烧店,一入餐厅已经见到U字型吧台,店员同客人都会有交流感觉几开心🥳。餐厅主打炭火串烧或厨师发办,亦可单点各样时令食材配清酒🍶。🔸Omakase Menu $888·前菜盛合先送上精致前菜有芥末八爪鱼、日本菜心苗+荷叶茎、海胆酱小贝柱、牛蒡糕、日本虎虾酿珊瑚、蕃茄冻汤等等。店员话无特定次序可以随心食,但最后先品尝蕃茄冻汤可以清清味蕾再食串烧😌。·串烧八本·北海道北寄贝|入口非常鲜甜,细心地预先切开肉质柔软有咬口~.鸡心|鸡心搽上烧汁同加上青葱,入口有咀嚼感,喜欢食内脏嘅朋友应该会喜欢!.鸡髀肉|博多华味鸟鸡肉结实弹牙,鸡髀肉面层加上手指柠檬🍋,外皮烧得香脆内里仲保持肉汁带炭香~.鸡翼|阿波美鸡翼烧得超级滑嫩咬落有肉汁,外皮同样脆香~鸭肉免治肉棒|坊间嘅串烧店一般都系鸡肉软骨棒,呢度竟然用鸭肉🦆虽然少咗软骨咬口但却多了一份肉香,沾上兰黄蛋黄效果亦都唔错喔!.鹿儿岛豚肉|豚肉系半肥瘦一层脂肪一层肉,搽上自制的面豉酱添咸香入口油脂味浓亦有肉香👍🏻.烧豆腐|第一次食烧豆腐会觉咁好食🙀,

🔸Omakase Menu $888

·前菜盛合

·串烧八本

鸡翼|阿波美鸡翼烧得超级滑嫩咬落有肉汁,外皮同样脆香~

烧豆腐|第一次食烧豆腐会觉咁好食🙀,豆腐先炸后再搽上烧汁烧完全地吸收晒酱汁,入口外脆内软,超推!
白粟米|日本白粟米比普通粟米,粒粒饱满更觉清甜🌽
·扬物
明太子酱可乐饼
热辣辣可乐饼外层脆香内里十分creamy,加埋明太子酱更惹味🤤
·食事

咖喱牛肉豆乳乌冬
浓郁嘅日式咖喱会偏浓味,但系食落都冇遮盖豆乳嘅味道非常突出,乌冬亦够弹牙!
·甘物

最后甜品有日本主厨自家制嘅三款甜点,分别有京都应节甜品糯米红豆菓子🫘、豆乳芝士蛋糕🧀同朱古力布朗尼🍫内里包含黑豆同粟子口感丰富,重点系三款甜品都唔会觉得好甜😆!
🔸炸池鱼 BB $68
🔸苹果豚肉巻 $48
🔸黑毛和牛舌心 $168
🔸和牛腹肉 $98
🔸羊架 $98

除咗Omakase仲叫咗其他串烧/只限即日单点item试试,简略讲几款念念不忘嘅好推荐❤️‍🔥
池鱼 BB炸得松脆可口用嚟𩠌酒真喺一流!
提灯笼就系最刁钻嘅部位,其实系鸡的卵巢和未孵化的蛋加上生鸡肠,口感非常特别咬开后富有蛋黄香🤤唔喺度度有得食呢~

最特别一定系烟熏帆立贝烧熟后再以备长炭轻轻微烧表面,食落肉质鲜甜带有炭香啦,当日得返一只咋非常抢手👍🏻。黑毛和牛舌心烧得啱啱好爽弹之余更有浓郁牛香,牛舌爱好者必叫啊!