2022-06-13 34 浏览
同朋友仔食完Afternoon tea後,係尖沙咀周圍行下街,行到晚上就開始感覺到有少少肚餓,於是我地就去左棉登徑既居酒屋食串燒。居酒屋以傳統日式木系裝修,門口有大大個鳥居,非常吸睛,呢到既串燒種類非常多,價錢亦好親民。日式番茄沙律番茄同沙律菜非常新鮮,可以先清清味蕾。芝士流心蛋大啡菇 大啡菇表面係滿滿既半溶芝土,切開時看着流心蛋既蛋漿流出來,十分療癒。煙肉荔枝卷 煙肉捲住清甜多汁既荔枝,荔枝可減去煙肉油膩感,呢個配搭幾吾錯。五花腩(梅醬)五花腩肥瘦相間,肉味香濃,配上酸酸的梅醬,非常滋味。日本赤雞翼 雞翼燒到金黃香脆,雞味濃郁,肉質結實嫩滑,脂肪較少。雞心/雞腎/雞肝雞心同雞腎爽脆有嚼勁,雞肝口感細嫩,燒得非常香口。雞尾/雞軟骨雞尾呢個部位第一次食,估吾到幾鮮嫩,油脂豐富又無羶味。雞軟骨粒粒有肉有軟骨,外酥內脆,十分惹味。厚牛舌/美國安格斯牛小排牛舌燒到外香內軟,咬落甘香彈牙。牛小排肉質細緻軟嫩,油花豐富,牛肉味香濃。活鰻外皮燒得非常香脆,鱔肉鮮嫩多汁,油脂豐富。焦糖菠蘿菠蘿表面有焦糖,食落外脆內鮮甜,一咬落去就爆曬菠蘿汁,非常滿足。

日式番茄沙律
番茄同沙律菜非常新鮮,可以先清清味蕾。

芝士流心蛋大啡菇

煙肉荔枝卷

五花腩(梅醬)
五花腩肥瘦相間,肉味香濃,配上酸酸的梅醬,非常滋味。

日本赤雞翼
雞翼燒到金黃香脆,雞味濃郁,肉質結實嫩滑,脂肪較少。

雞心/雞腎/雞肝
雞心同雞腎爽脆有嚼勁,雞肝口感細嫩,燒得非常香口。

雞尾/雞軟骨

厚牛舌/美國安格斯牛小排

活鰻
外皮燒得非常香脆,鱔肉鮮嫩多汁,油脂豐富。

焦糖菠蘿