2018-08-06 342 浏览
星期天傍晚,大热天时做咩好,朋友竟然约我打边炉,呢一刻内心充满无限挣扎。。。。。决定先去买杯饮品降降温,天后地铁站附近食肆都算多,讲到饮品店又岂止一间㖞。一眼望埋条街已经有四个选择:一间系好出名嘅,叫茶咩会另一间系买咖啡嘅PP Coffee 仲有间都出名嘅,叫些牙Tea最后还有一间无名小店,买小食之余都有珍珠奶茶及&果汁点解最后会拣咗些牙Tea呢?即系宜家讲紧果间,原因有三。。。。。首先无名小店嘅价钱平到吓亲,一杯珍珠奶茶只需$8蚊,吸引了不少宾记来帮衬,人流最多。呢一刻我嘅小人之心出现了,究竟佢冲D咩比我饮呢?收$8蚊,惊惊地。然后唔想同宾宾争,决定离开小店。PP Coffee 又点呢?店内有坐位,又有强大冷气,消暑一流。但系呢个品牌分店超多,真系唔惊饮佢唔到,现正天气太热,热咖啡又不是我心中想要的东西,就算转做冻咖啡都系怕佢削胃,所以唔拣佢。好喇,咁茶咩会又点睇先,我有走去望下个餐牌嫁,但系铺头连鬼影都无只(即系冇客人),价钱又比起其他店舖贵几蚊,店员自己系舖头自己忙,眼尾都无望下我,谂谂吓又谂谂下,只脚就慢慢远离咗佢。就系咁,最后嚟咗ShareTea(中文名叫歇脚),我就钟意叫佢

一眼望埋条街已经有四个选择:
一间系好出名嘅,叫茶咩会
另一间系买咖啡嘅PP Coffee
仲有间都出名嘅,叫些牙Tea
最后还有一间无名小店,买小食之余都有珍珠奶茶及&果汁

点解最后会拣咗些牙Tea呢?
即系宜家讲紧果间,原因有三。。。。。

就系咁,最后嚟咗ShareTea(中文名叫歇脚),我就钟意叫佢 “些牙Tea”。

4间之中,呢间有人流,客人种类包括港人,鬼佬,内地亚姐,而且饮品定价不太高,要咗大大杯都系收我$22蚊。除咗奶茶,冰茶,沙冰,还有果茶系列。见到果茶系列就觉得解渴,又唔惊佢削亲我个胃

金柑柠檬+话梅(大杯装)

我今次呢杯叫 “柑吉柠檬+话梅” (半甜,少冰)

入口冰凉透心,酸中带甜,开胃醒神。冰块在饮品内流动著,热辣辣感觉全消。饮品颜色是柠檬黄,底部有粒话梅,完全是消暑佳品。

不过又要讲返转头,我等杯嘢饮都等咗12-15分钟,等到汗都出埋,无计啦自己系都要拣间有人帮衬嘅舖头

外卖自取
金柑柠檬+话梅(大杯装)