2022-08-24
呢排工作忙碌,特别钟意放工后去居酒屋食yakitori!去咗炮台山呢间主打烧鸟嘅六本·虎居 ,小店开业不久已经好有口碑。小店位置唔多,得4张餐枱+少量吧台座位,平日都非常爆场,所以一定要提早订枱!两个师傅会喺面前烧烤,令人有一种身在日本当地串烧店嘅感觉,点咗一杯柚子酒小酌一番,好有风味!🍢烟熏鲣鱼 $168🍡火炙海胆鱿鱼卷 $168🍢炙烧脑天 $168🍡鸡冠 $62🍢鸡胸 $58🍡鸡胸$58🍢七里香$62🍡小青椒 $38🍢甜薯 $48🍡豆腐 $38🍢广岛蚝$65🍡盐烧牛舌$58🍢紫苏鸡皮虾卷 $68🍡明太子御烧饭团 $38🍢三文鱼御烧饭团 $38🍡鸡清汤 $48呢度嘅重点自然系鸡串烧,小店选用本地新鲜三黄鸡取替日本鸡,新鲜鸡确实味道同肉质都更好,鸡胸好香鸡味!七里香即系鸡patpat,其实平时我系完全唔食鸡patpat,但见到网上咁多人推荐又咁特别就点咗一串试下,点知真系好有惊喜!唔单止完全唔膻,反而油脂甘香,咬落juicy,好正!鸡冠都烧得啱啱好,口感爽脆又唔韧!另外,紫苏鸡皮虾卷都要一试,鸡皮烧至金黄香脆,包住弹牙嘅大虾,配上紫苏叶独有嘅香味,香而不腻!除咗串烧之外,呢度都有刺身及
🍢烟熏鲣鱼 $168
🍢紫苏鸡皮虾卷 $68
🍡明太子御烧饭团 $38
🍢三文鱼御烧饭团 $38
🍡鸡清汤 $48
除咗串烧之外,呢度都有刺身及卷物,最估唔到系呢度连高知名物-烟熏鲣鱼都有!师傅喺席前打开玻璃盖,未食已经闻到阵阵烟熏香。 鲣鱼切得厚身,师傅用大火将鱼肉烤至半生熟,食落肉质柔软,喺烟熏香嘅衬托下,鱼味仲更加突出,酱油渍蒜头都好食!
是晚仲有罕见嘅脑天,即系鱼头顶部位,见到当然唔可以错过啦!脑天鱼油丰腴,火炙后迫出油香,入口即溶!
火炙海胆鱿鱼卷好特别,爽口弹牙嘅鱿鱼包住鲜甜嘅海胆,口感同味道都更有层次!
鸡清汤每啖都系精华,入口好鲜甜!以鸡汤作结,暖胃又暖心。
小店服务都好殷勤,会留意客人食嘅速度而调节出餐,好细心!