2024-06-18
约左几个朋友去露天大排档食饭吹下水,由于呢几日天气太热🔥🥵,所以就拣左呢间食中菜嘅室内大排档试下😃最紧要系有冷气💨 我地一坐抵就有姐姐问我地饮咩茶🫖服务都好快手👍因为临近父亲节👨,所以个餐牌都有啲唔同,可能会贵少少 容记小炒皇|$138去得大排档,一定要试吓佢哋嘅小炒皇就知佢哋有冇料到😃一碟好大碟,非常足料,有银鱼仔、鱿鱼🦑、虾🦐同埋第一次试嘅好大只嘅虾干,当然主角系炒韭菜花同腰果啦‼️特别咁大只虾干真系好香👍啲虾又好爽🤤成碟忍唔住一啖接一啖😍 凤梨咕噜肉|$118平时出去食嘅咕噜肉𠮶浸粉浆一定好厚,但今次食呢个个皮好薄,仲要每件都好大件,外脆内软,加埋菠萝🍍,味道酸酸甜甜好开胃 薯角牛柳粒🐂|$198牛柳粒劲香黑椒味⚫️佢每件都好大件,又够晒淋 ,一啲都唔鞋👍薯仔应该有炸过,外皮有啲脆,又够晒入味,好正👍 弹牙鲜虾饼|$148好少见啲中菜大排档有泰式虾饼,即刻叫碟嚟试吓😃佢一碟有6件,每件仲要好大件,热辣辣,有啲似系自己打嘅虾滑,好弹牙,仲要有汁系入面🤤点埋泰式辣酱,更加惹味 樱花虾海皇炒饭|$128炒饭好香,炒到粒粒分明,好香樱花虾味,但味道略嫌淡咗少少椒盐墨鱼咀|$138墨鱼咀每件都
我地一坐抵就有姐姐问我地饮咩茶🫖服务都好快手👍
因为临近父亲节👨,所以个餐牌都有啲唔同,可能会贵少少
容记小炒皇|$138
去得大排档,一定要试吓佢哋嘅小炒皇就知佢哋有冇料到😃
凤梨咕噜肉|$118
薯角牛柳粒🐂|$198
弹牙鲜虾饼|$148
樱花虾海皇炒饭|$128
炒饭好香,炒到粒粒分明,好香樱花虾味,但味道略嫌淡咗少少
椒盐墨鱼咀|$138
墨鱼咀每件都好大件,外皮炸到好脆,墨鱼咀亦都好爽脆,好少见酒楼大排档有咁特别嘅炸墨鱼咀食😃,食嘅时候都忍唔住要叫返支啤酒嚟饮,送酒一流🍻
食到最后发现佢啲甜品都几特别,所以叫咗两款试吓
班兰千层糕|$38/3件
以为系泰式嘅斑兰千层糕,点知嚟到原来系中式千层糕🤣,食落烟烟韧韧,好似食紧白糖糕咁,仲要唔算好甜,都几好食,几特别
西米焗布甸|$38
而家好似好少有酒楼会有呢个甜品,我朋友大赞呢个甜品,佢话最钟意入边嘅莲蓉,唔会好甜
总结:虽然呢度装修唔算系好华丽新潮,但发现除咗好多叔叔姨姨嚟食之外,原来都仲有好多后生仔会拣呢度嚟饮下酒,食下饭,吹下水,佢仲有金鱼缸,原来都有海鲜食㗎