2019-07-03
眼见饮茶文化系香港都慢慢式微 好多传统茶楼都变得味道一体化 同时亦有不少的式同精致嘅小点心店系香港开花今日系旧居附近发现开左间点心店 抱住一试心态入去 见到细细间 但坐得都几舒服 唔似传统茶楼嘈到拆天😌Menu上点心款式都唔系特别多但足够令我地选择困难症发作😂 墙上仲有啲夏日推介 好奇心满满的我地 当然要尝新尝新虾饺 必须强调 系罕见嘅鲜虾!咬落爽口弹牙又唔会皮肉分离 令我地惊叹😱因为太耐无食过有品质嘅虾饺翡翠墨鱼滑烧卖第一次食非猪肉馅嘅烧卖 出奇地夹都系鲜味突出!有口感😋紫薯流心球开头以为会好油好硬但咬落去原来又软又Q弹 仲有啲流心奶黄 类似平时啲芝士球咁但去左第个层次☺️金玉满堂萝卜糕卖相好特别 同平时唔同 唔系两面煎完就算佢有少少酥炸口感但又唔会好硬!再加上木鱼丝沙律酱嘅组合十足章鱼小丸子咁!夏日推介 我地拣左天鹅凤梨酥俾我整体感觉就系台湾凤梨酥加热左 但系佢系一层层酥皮🥳同朋友总结左 我地系意外地黎左一间有心嘅点心小店 值得分享俾大家🤗
虾饺
仲有啲流心奶黄
类似平时啲芝士球咁但去左第个层次☺️
金玉满堂萝卜糕
卖相好特别 同平时唔同 唔系两面煎完就算
佢有少少酥炸口感但又唔会好硬!
再加上木鱼丝沙律酱嘅组合
十足章鱼小丸子咁!
夏日推介 我地拣左天鹅凤梨酥
俾我整体感觉就系台湾凤梨酥加热左