2020-03-30 37 浏览
今时今日,想出街食餐饭,都会想拣间质素高之余又唔会太多人,最重要就系餐厅要注重卫生,咁就食得安心又放心。所以去到铜锣湾,我同朋友就决定行远少少,去大坑揾野食。一向都觉得大坑呢个地方好特别,位于铜锣湾同天后之间,无商业既气息,而且仲带点外国风情,好似好多国家既菜式都会喺呢度揾到咁。今日我地就打算食日本菜,所以就拣左呢间NikuNiku.Niku Niku系一间主打和牛烧肉既日本餐厅。「NikuNiku」呢个咁可爱既名,原来译返做中文就系「肉肉」咁解。Niku系日文既发音,日文就系「肉」既意思,睇到个名就令人觉得呢度必定系肉类既专家。我地点左特上和牛小排、杂锦内脏盛合、日本赤鸡腿肉用黎烤肉同埋一个和牛Toro盖饭。🐮特上和牛小排 $390牛小排肉质扎实,而且油脂分布非常靓,简单烧好两面,食落口有入口即溶既感觉🐮杂锦内脏盛合 $200喺日本烧牛内脏系好普遍,亦都好受欢迎。有啲人会觉得动物既内脏有腥臭味,而且形状怪异,所以都唔会食。但事实上,只要经过正确处理,内脏就唔会有腥臭味,而且更加有一份独特既美味。所以,喺香港,通常只有高级既烧肉店先会提供各式各样既内脏。杂锦内脏盛合分别有牛舌、牛肠同埋

🐮特上和牛小排 $390

🐮杂锦内脏盛合 $200

喺日本烧牛内脏系好普遍,亦都好受欢迎。

杂锦内脏盛合分别有牛舌、牛肠同埋牛横隔膜。呢份咁丰富既盛合都只系$200, 实在非常抵食,尤其适合初尝内脏既朋友。

牛舌切片型式奉上,厚薄适中。牛舌口感嫩滑,肉质柔软而且多汁,系其他部位都唔能够媲美既。

牛横隔膜其实系帮助牛牛呼吸用既肌肉,所以其实佢又算系内脏,又算系牛肉。横隔膜肉质柔软、油花分布均匀、肉味浓烈,连唔太接受到牛内脏既朋友都话好食。

牛大肠比较肥美,当烧烤过后油香浓郁,而且仲有少少焦脆。牛肠口感特别柔软,虽然油脂多,但味道清爽,唔会觉得好油腻。

🐣日本赤鸡腿肉 $145

鸡腿肉非常滑,而且肉味浓郁,店铺有将鸡肉腌过,调味刚刚好。

🍚和牛Toro盖饭 $175

新鲜既生牛肉呈现系绝佳既粉红色,虽然系生牛肉,但完全无腥味或者觉得难以吞咽,配埋生鸡蛋捞饭食,非常美味。