2024-11-03 973 浏览
最近去咗彪哥海鲜菜馆,慕名而来话呢间餐厅好多年,攞咗好多奖,做蛇羹起家,本来对呢间餐厅抱有期待,但最终有啲失望。😔首先,我哋预订咗八点,8:10 到达时,侍应话张枱已经俾咗其他人,要等多半个钟先可以入去。电话明明话只需等 15 分钟,真系有啲不合理。等到我哋入到去,叫完𩠌后,啲菜上到7788,大约 9 点几先有服务员过来问水同茶,仲要叫咗好多次佢哋先记得,等得太耐真系唔好受。😩六个人叫咗6个小菜,但啲份量少得可怜,全部都系用啲细细只嘅碟上,价钱又唔系平 好唔抵食😠芥末牛柳粒*🥩 芥末味可以,但牛柳几乎冇牛味,份量仲细得可怜。炒花生苗🌱 唔够嫩口,眼膜虽然爽口,但有啲渣,整体效果一般。姜葱霸王鸡🍗 鸡肉冇咩鸡味,主要靠姜葱同酱汁去掩盖。菠萝咕噜肉🍍 菠萝唔够靓,反而有啲酸,肉粒又细,失去咗咕噜肉应有的风味。蚬蚧鲮鱼球🐟 睇起来靓,但实际食落去唔够大粒,实肉感不足,蚬蚧味道又唔够香。蛇羹🐍 味道中规中矩,但略嫌太水,口感唔够浓郁。鲜榨杏仁汁反而呢杯嘢饮,我几钟意,唔同一般出面嘅杏仁霜或者杏汁,佢系有淡淡而有后续慢慢渗出黎嘅杏仁香总括来讲,今次去彪

芥末牛柳粒*🥩
芥末味可以,但牛柳几乎冇牛味,份量仲细得可怜。

炒花生苗🌱
唔够嫩口,眼膜虽然爽口,但有啲渣,整体效果一般。

姜葱霸王鸡🍗
鸡肉冇咩鸡味,主要靠姜葱同酱汁去掩盖。

菠萝咕噜肉🍍
菠萝唔够靓,反而有啲酸,肉粒又细,失去咗咕噜肉应有的风味。

蚬蚧鲮鱼球🐟

蛇羹🐍
味道中规中矩,但略嫌太水,口感唔够浓郁。

鲜榨杏仁汁

总括来讲,今次去彪哥海鲜菜馆的经历有啲失望,无论系服务定系菜式,都未能达到期望。希望日后可以改善,期待再试嘅时候会有更好嘅表现!🥺