2025-07-19
同學聚會黎左觀塘既 「彪哥海鮮菜館」,食左超多餐單無既菜,值得推薦俾大家。1)油浸筍殼魚 筍殼魚連埋鱗炸,魚皮脆口,魚肉嫩滑。加埋醬料真係好食到停唔到口。2)唔係魚香茄子煲 (超推薦)唔講你知,你一定認唔出佢係茄子。食完會自我懷疑,真係食緊茄子咩?茄子唔腥唔腥得黎唔油既?!真係超好食。外皮乾爽,食落完全唔知自己食緊茄子,加埋D料真係完全刷新左我對魚香茄子煲既概念。3)鹿舌小炒王 平時小炒王大家食得多啦。呢個厲害啦,裡面條肉竟然係鹿條俐,真係第一次食鹿俐,條俐唔騷得黎又唔韌。4)缽酒煮脆鱔 平時食鱔一般都好多骨架。呢個無骨得黎肉嫩皮又脆,個缽酒炒洋蔥又香甜,忍唔住又食左3舊。5)超大瀨尿蝦配花雕酒陳村粉 隻瀨尿蝦大就一定架啦,長過手臂真係少見,肉又唔散,一定超新鮮!重點係個花雕酒陳村粉超香。可惜人多,只係分到少少。6)八寶鴨 材料有蝦米,鹹蛋,冬菇,白果,紀子,栗子,百合,瑤柱。呢道菜製作繁複,拆骨塞料再復完隻鴨個外型,真係超難做。食料落口清甜,應該係百合同紀子既甜味。咁大隻鴨原本估佢會柴口啦,點知嫩滑得黎唔膩。7)炸鮮奶 拿!呢個甜品雖然唔係獨家,但係連爆炸糖食真係第一次。加芒果味就
1)油浸筍殼魚
2)唔係魚香茄子煲 (超推薦)
唔講你知,你一定認唔出佢係茄子。
食完會自我懷疑,真係食緊茄子咩?
茄子唔腥唔腥得黎唔油既?!真係超好食。
3)鹿舌小炒王
平時小炒王大家食得多啦。
4)缽酒煮脆鱔
平時食鱔一般都好多骨架。
5)超大瀨尿蝦配花雕酒陳村粉
重點係個花雕酒陳村粉超香。可惜人多,只係分到少少。
6)八寶鴨
材料有蝦米,鹹蛋,冬菇,白果,紀子,栗子,百合,瑤柱。
呢道菜製作繁複,拆骨塞料再復完隻鴨個外型,真係超難做。
食料落口清甜,應該係百合同紀子既甜味。
咁大隻鴨原本估佢會柴口啦,點知嫩滑得黎唔膩。
7)炸鮮奶
拿!呢個甜品雖然唔係獨家,但係連爆炸糖食真係第一次。加芒果味就會變左芒果布甸,加榴槤味爆炸糖就會變左榴槤布甸。一個炸鮮奶三種口味,絕!
呢餐飯真係非常滿足,埋單都係人頭600左右。值得推薦俾大家啦。
油浸筍殼魚
大聖子