2022-10-03
又到中午放饭,一条友周围行拣下自己想食既野,行行下见到天鸿烧鹅,睇过下d访问报道都话天鸿烧鹅好正,系元朗都略有名气,而自己都好钟意食烧鹅,就一于试下啦。天鸿虽然算系名店,但其实都系小店一间,环境黎讲比较老旧,店内坐位好少,今日坐个2人位仲要面壁既,人多时都要搭枱,有特别需要既朋友可以坐出面。烧鹅饭黎呢度就当然食烧鹅啦,同场客人差唔多9成都叫烧鹅饭或烧鹅濑,烧鹅饭黎到睇落就一般d,分到既系翼位,色泽黎讲算ok但未叫好靓,鹅唔算好热暖暖地,食落有阵鹅油香,骨位比较多食唔到太多肉,有肉既部份都算几松软但偏腍少少,皮下脂肪都有d唔会一大旧肥膏,皮部份有d就算脆有d就唔够脆,跟个酸梅酱就好正,好多时都靠个酱去推动只鹅,饭方面就用碗装有别于其他烧味店用碟,但份量都足,饭方面就几好食,唔会湿几干爽,加埋烧鹅油食特别香,跟上有几块椰菜,椰菜味道一般般我唔太喜欢,成个饭黎讲我觉得叫ok但未算得上高质。冻柠茶少甜跟餐加6蚊,茶味唔够,只有柠檬酸味,似饮柠檬汁多d,唔系天气热我都未必叫饮品。成餐就64蚊,58+6,烧鹅黎讲叫做还好,但好正就称唔上,呢个价位黎讲相对都比较贵,系元朗黎讲可能都叫好过好多烧味店咁
烧鹅饭
冻柠茶少甜
成餐就64蚊,58+6,烧鹅黎讲叫做还好,但好正就称唔上,呢个价位黎讲相对都比较贵,系元朗黎讲可能都叫好过好多烧味店咁解。