2022-08-28 1317 浏览
有位朋友约左过嚟饭聚,由于佢系常客已经嚟到好熟,介绍比我地先知呢间位于isquare既店系由日藉夫妻主理,老婆系经理,老公就系专门做会席料理嘅师傅。店舖装修以实木为主,隔住落地玻璃可以见到尖沙咀海景,格局亦好分明,一入去走廊两边系open area同会席料理嘅bar枱,沿住走廊最入面就系包厢卡位,好有privacy。朋友嚟得咁熟,当然由佢发办推介食咩啦!太刀鱼味醂干咬落甘香,唔会好难嚼,系唔错嘅佐酒小食鲭鱼剌身好少食鲭鱼刺身,味鲜肉实份量唔少,$248呢个价钱绝对抵食剩返嘅鱼头鱼骨仲可以另外整成炸物或汤可惜我地食得太晏师傅已经收左炉喇火炙鲭鱼寿司配海苔海苔好脆,有一种天然嘅香味,鲭鱼连埋部分嘅皮,寿司系连饭都有烧香,夹埋一齐食好有层次感芦北产足赤虾配时令蔬菜天妇罗盛合学蔡澜话斋,天妇罗系日本菜当中最有难度嘅菜式,要外皮薄而香脆,里面熟而不老,呢碟天妇罗绝对满足到,最特别系有埋金菇天妇罗熊本黑毛和牛「和王」蒸笼料理呢道料理用左双层蒸笼,蒸煮嘅过程中将上层和牛嘅肉汁同油脂滴落下层嘅日本时令蔬菜,和牛油脂分布好平均好嫩滑,各款蔬菜都好鲜甜,仲有迷你蒸豆腐,配上柚子胡椒、味醂酱油、同浓郁嘅芝麻

朋友嚟得咁熟,当然由佢发办推介食咩啦!
太刀鱼味醂干
咬落甘香,唔会好难嚼,系唔错嘅佐酒小食

鲭鱼剌身
好少食鲭鱼刺身,味鲜肉实
份量唔少,$248呢个价钱绝对抵食
剩返嘅鱼头鱼骨仲可以另外整成炸物或汤
可惜我地食得太晏师傅已经收左炉喇

火炙鲭鱼寿司配海苔

芦北产足赤虾配时令蔬菜天妇罗盛合

熊本黑毛和牛「和王」蒸笼料理
呢道料理用左双层蒸笼,蒸煮嘅过程中将上层和牛嘅肉汁同油脂滴落下层嘅日本时令蔬菜,和牛油脂分布好平均好嫩滑,各款蔬菜都好鲜甜,仲有迷你蒸豆腐,配上柚子胡椒、味醂酱油、同浓郁嘅芝麻酱,好满足呀!🤤

甜品方面各人都点左唔同口味嘅雪糕同奶冻

Cashier附近有个雪柜放左啲时令水果,即刻加左单,水果都系由熊本进口,爽口清甜嘅提子为呢餐画上完美句号。
2022-08-27
  • 熊本黑毛和牛「和王」蒸笼料理