2025-02-02 298 浏览
儿时嘅风味,可谓买少见少🫠 呢日误打误撞过到嚟大埔墟,竟然发现「陈汉记2.0」翻生,仲改埋名变咗做「乐记」😅 一场嚟到,就试吓「乐记师傅」嘅手势😉除咗招牌转左名,舖里舖外嘅装修几乎一模一样😉 嚟得帮衬梗系要试吓佢哋驰名嘅 #煲仔饭 🍚 落单唔够5分钟,我哋要嘅 #凤爪排骨煲仔饭煲仔,同埋 #咸鱼肉饼煲仔饭 已经嚟到我哋面前🤤 热辣辣嘅煲仔饭洒上甜豉油特别香口,配料嘅丰富度更胜前身,满满嘅排骨同凤爪铺满饭面,油香同饭粒夹杂,味道都唔错🤤 不过我就比较喜欢咸鱼肉饼嘅口味,贪咸鱼味道够香口,衬埋肉饼一齐入口,认真一流🤤🤤另外我哋仲叫咗 #蚬蚧鲮鱼球、#叉烧肠 做主食,鲮鱼球够晒酥香又爽弹,不过点解六粒鲮鱼球只系分得一粒 #蚬蚧 我哋做酱料😅 好在鲮鱼肉本身够晒味道,「五饼二鱼」配搭还可以😉 不过碟 #叉烧肠 就认真迷你,同前身比,整个口味争咗啲啰😅 之后我哋再加咗个 #艇仔粥,粥底好绵滑,味道都唔错🤤 不过可惜新年期间炸猪扒饭冇得供应,我哋只好跟阿姐嘅提议,改成 #炸鸡髀并太阳蛋饭 😅 热辣辣嘅生炸鸡髀本身都几好食,但系肉质就干身咗啲,不过加埋「中学回忆」嘅萤光茄汁捞埋啲饭一齐食,又几有风味

另外我哋仲叫咗 #蚬蚧鲮鱼球、#叉烧肠 做主食,鲮鱼球够晒酥香又爽弹,不过点解六粒鲮鱼球只系分得一粒 #蚬蚧 我哋做酱料😅 好在鲮鱼肉本身够晒味道,「五饼二鱼」配搭还可以😉 不过碟 #叉烧肠 就认真迷你,同前身比,整个口味争咗啲啰😅 之后我哋再加咗个 #艇仔粥,粥底好绵滑,味道都唔错🤤 不过可惜新年期间炸猪扒饭冇得供应,我哋只好跟阿姐嘅提议,改成 #炸鸡髀并太阳蛋饭 😅 热辣辣嘅生炸鸡髀本身都几好食,但系肉质就干身咗啲,不过加埋「中学回忆」嘅萤光茄汁捞埋啲饭一齐食,又几有风味嘅☺️

整体食物质素不过不失,不过如果大家过开嚟大埔,佢哋个煲仔饭都值得一试㗎😉

📍 #乐记煲仔饭粥面专家 (大埔)运头街91B号地舖
2025-01-31
$73.4 (午餐)