2017-08-19
一直都心郁郁想食日本拉面,呢日终于约到个饭脚去位于佐敦既熊拉面试下!点解会拣呢间其实系因为见到网上有报章推介,话佢系由土生土长既日本老板开既,第一间店就系设立喺熊本县。难得佢黎到香港开分店,梗系要试下佢地道既拉面啦!一去到侍应已经好热情咁招呼我地坐bar枱位置。跟住就开始点餐喇~首先系拣边种拉面。我同朋友就分别叫左个熊拉面同黑熊拉面~叉烧既选择都有3种!分别系梅头瘦叉烧、火炙肥叉烧、角切叉烧粒。同好多拉面店一样,呢度都有得拣要唔要配料例如葱,亦都有得拣面既硬度~比较特别既系佢仲可以拣粗面(1.5 mm)定幼面(1.25 mm)。配料可以追加,而单点料理都可以嗌埋!比较大食既朋友就算叫多个饭都唔会好贵;又或者比较细食既朋友就可以叫一个面加饭share黎食~我地就大食少少,追加左个煎饺子!嗌完嘢食就比咗张单我哋~喺等紧野食期间就周围望下啦~舖面唔算大,大约二三十个位度啦。我地隔离坐住左个应该系老板既人~见佢喺度试汤底,又用日文同厨房既人倾计~但亦都操一口流利既广东话架㖞🤔🤔左边就见到有个汽水柜,有好多种类既冻饮,配热热既拉面就一流喇👍🏽望向bar枱上面就摆左啲水杯同一樽水,比顾客自助斟水~
一去到 侍应已经好热情咁招呼我地坐bar枱位置。跟住就开始点餐喇~
首先系拣边种拉面。我同朋友就分别叫左个熊拉面同黑熊拉面~
配料可以追加,而单点料理都可以嗌埋!
我地就大食少少,追加左个煎饺子!
嗌完嘢食就比咗张单我哋~
喺等紧野食期间就周围望下啦~
舖面唔算大,大约二三十个位度啦。
望向bar枱上面就摆左啲水杯同一樽水,比顾客自助斟水~
而喺枱上就摆左啲食面时可以加既配菜。口痕既我地就夹左啲辣芽菜同雪菜黎食😋
雪菜好好食,但辣芽菜就好鬼辣,食到我地不断饮水😖
老板见到就笑住同我地讲 系送面食架㖞 就咁食好辣😂😂 果阵我地先至知道原来系唔suppose比人就咁食既🤔
两个面终于黎喇!热辣辣香喷喷令人不禁想即刻摆起筷子食!
首先试左啖朋友既熊拉面。个汤好浓猪骨味!另外仲跟左溏心蛋,好正!
我地拣左粗面条,食落有口感~
跟住就到我既黑熊拉面喇~
黑蒜既加入令到个汤更加浓味,咸咸地~
呢个就跟左幼面条,比起粗面条冇咁有口感。我自己就中意粗面条多啲,因为好似似真既拉面多啲🤔
但系个汤咸得黎又好好味,食完个面都要饮埋个汤先够喉呀!
同日本嘅餐厅一样,都系咁贴心。
可以提供围裙同橡筋~
围裙系纸做嘅,即用即弃~
果日我著住白色衫,就借咗佢哋嘅围裙~
食到雪雪声都唔怕整污糟件衫呀!
好快就上埋个饺子~
食拉面好似跟煎饺子永远系最正既combination 🤗
每一旧饺子都煎得岩岩好,外层煎得脆脆,又冇煎过左变左㶶左。而入面既猪肉又有肉汁,又唔会有好多肥肉,好好咬👍🏽
唔点醋就食到佢既原汁原味,点醋就酸酸地,更添胃口👍🏽
熊拉面喺香港好似仲未好出名,冇咩人讲。
但个人认为个味道几有日本既地道拉面味道,绝对deserve更大既名气!
咁多位识食之人同中意食日本野既大家都去试下啦!
下面摆返menu: