2020-07-07
🍅豆沙烧饼:约$20/5呢间嘅烧饼薄薄地,皮微甜,好软糯,啱啱买时微暖,甚至有d烟韧,口感好好。馅方面,量唔多(毕竟块饼唔厚,皮薄馅都薄),但系就分布得好均匀,几乎每啖都有。豆沙甜度稍高,但系因为分量不多嘅关系,反而不觉甜腻。整体而言,口感好好,啖啖都有豆沙,甜而不腻,食完好满足。🍅香蕉糕 约$20/6讲真香蕉糕到到差唔多,最多系软硬度同甜度不同钟意边款见仁见智。呢间香蕉糕就偏硬,不黏腻,表面有好多熟糯米粉,因此唔会痴到一旧旧。咬开一望,可以明显清楚见到加左好多砂糖,入面一粒粒,唔会好似一旧粉团咁。香蕉糕甜度都系偏高噶啦,呢间嘅都唔例外,细细啖慢慢食会有香甜香蕉味,但系食得多/大啖食就会觉得甜腻。整体而言,呢个价钱尚算合理,味道正常。有得拣我会选择去附近正隆行买$10/4果d,大条好多。🍅皮蛋酥 约$18/2呢个皮蛋酥真系超重手,有我手掌咁大。外皮比较薄,底部酥脆,值得一赞。入面系莲蓉,包住约四分一个皮蛋,料好足。莲蓉就自然系甜d噶啦,但系皮蛋嘅碱水(类似咁嘅野?)味就正好中和翻。味道正常,赢系分量上。
整体而言,口感好好,啖啖都有豆沙,甜而不腻,食完好满足。
🍅香蕉糕 约$20/6
🍅皮蛋酥 约$18/2