2024-06-06 120 浏览
早有听闻呢间新开嘅生煎包店最近好hit,钟意食生煎包嘅我梗系要黎朝圣啦!约左朋友星期六黎上环分店食,下午2点左右好快就可以入座喇!我地两个都未食野,所以叫左4只生煎包外,再叫左一碗鸡丝酸辣汤面,同埋一碗担担面,一次过试晒招牌上海菜式。首先上场嘅系鸡丝酸辣汤面,份量大大碗,热辣辣,而且用料十足!酸辣汤好开胃,唔会太辣,好适合为生煎包解腻。面条好似乌冬咁好挂汤,不知不觉已经食晒大半碗。之后担担面好快就黎喇,放上枱已经闻到香香嘅花生同花椒味,卖相令人垂延三尺。今次嘅面条就系正宗嘅幼面,非常弹牙,配上浓香嘅汤汁,简直味蕾大爆发啊!个人系十分推荐呢道菜式嘅!食下食下主角终于出场喇 - 4只新鲜热辣嘅生煎包!比我想像中大只,轻轻咬一口皮,见到入面满满嘅汤汁已经食指大动!系汤汁多到漏出来之前赶快饮左佢,好清甜呢!然后,再慢慢享受煎到金黄香脆嘅包,配上充足嘅猪肉馅料,超级大满足!整体而言,刘兴记嘅菜式种类丰富而且份量充裕,非常抵食!

整体而言,刘兴记嘅菜式种类丰富而且份量充裕,非常抵食!