2022-05-19
由数名20多岁年轻人主理嘅台式餐厅「壹.01」,发挥无穷想像力,将创意带入料理之中🤟🏻单单一句「观塘除咗塞车,仲有壹.01」已经引起无数观塘打工仔共鸣🤣.🍴壹.01芒果鲁肉饭🥭💰$58台式鲁肉饭一向俾人感觉比较腻,未必食得多🫣而芒果甜中带酸,中和鲁肉饭嘅油腻感,入口清新之余酸甜味更令人开胃😚令人不自觉一口又一口吃下去🤤啱晒夏天食🤓.🍴特盛椒葱排骨饭🍖💰$75叫得特盛,当然唔简单😜一上台即刻俾个份量吓亲😅手掌咁大块嘅炸排骨,配上酸菜、青椒、大葱、卤水鹌春蛋、鲁肉、花生,份量满泻🤪排骨炸得焦香酥脆,加埋大葱青椒嘅点缀,令人垂涎三尺🤤呢碗饭男仔食啱晒,适合大胃王挑战😜.🍴芋泥肉松蛋饼🍳💰$39绵滑芋泥加上咸香肉松,虽然一咸一甜,但出奇地夹🥰芋泥重芋头味又唔会太甜,份量又多😚唯独如果蛋饼皮再薄少少会更加好,入口会较轻盈😌.🍴苏子手撕鸡💰$25手撕鸡入口好香麻油味,鸡肉嫩滑👍🏻即使叫单份,份量都几多下,又系一个下饭小菜😋.🍴台北夜市小食拼盘💰$36内含盐酥鸡、花枝丸、台湾香肠,直头好似台湾夜市扫街小食咁😂要赞一赞小食炸得香余之余又唔会油淋淋👍🏻.🥤双柠冬瓜茶💰$17呢个价钱好抵饮🤩冰度、甜度自由
🍴壹.01芒果鲁肉饭🥭
💰$36
台北夜市小食拼盘
🥤双柠冬瓜茶
💰$17
呢个价钱好抵饮🤩冰度、甜度自由选择,冬瓜味都几出✅略嫌柠檬酸味唔太够,如果再酸啲会更清新🙂
观塘人多车多餐厅多,以台湾菜嚟讲呢间性价比可算系数一数二😌而且加入创意特色元素,令你体验不一样台湾菜💕无论你喺唔喺观塘返工,都不妨去试一试支持多啲年轻人小店🥰