2021-09-30 2134 浏览
系黄竹坑咁多个年,终于有间食得过嘅餐厅。factory event space 主要系比人租场搅event, 其次系做零售(零售店叫steak king) 同批发,依家佢地逢星期五都有个Friday steak night ,系website 度订位,要比$500 deposit 前菜叫左个bacon wrapped scallop, scallop 食得出唔系cheap cheap 个d, 同个bacon 都几夹,如果bacon 有多啲油香就更好另外叫左个beef short ribs , 呢个系超好食,本生个店员推介嘅时候,我都有d怀疑,食左一旧之后系停唔到口,个牛又软嫩,外皮焦脆。 最后叫左2份Steak 拣左一个Dry age 左60日Australia M5 picanha $1450/1 kg (我只要左500g) 另外拣左个Australia grass fed t-bone $750/kg 整好之后,个chef会系你面前切牛, 佢地嘅steak 系perfectly cook 嘅medium rare, seasoning都岩岩好,牛嘅质素都好高个chef 同d s

chef 同d staff 都好friendly , 现场有埋live band ,所以气氛好好,装修就应该话系industrial 。个人会觉得食过呢间应该唔会再去食porterhouse , 当然地区同环境系porterhouse 比较好,但系呢度牛嘅质素绝对高过porterhouse, 所以打算下个月再黎试其他dry age

埋单2500, 4个人,有300蚊系2支酒嘅开瓶
Beef  short  ribs