La Parrilla Steakhouse

对阿根廷菜🇦🇷一啲都唔熟悉(虽然我去过阿根廷🇦🇷旅行),净系知道 阿根廷菜🇦🇷受多国 菜式 同埋 文化 影响,当中包括阿根廷🇦🇷土著人民(Indigenous People in Argentina)嘅饮食习惯、16世纪 西班牙人🇪🇸喺殖民时期 Spanish Colonization 带嚟嘅地中海饮食文化、19/20 世纪 由意大利🇮🇹同 西班牙🇪🇸 大量移民带到阿根廷🇦🇷嘅影响,咁可以想像阿根廷菜🇦🇷几咁包罗万有🤩;阿根廷人🇦🇷食好多牛肉,不过某啲地区例如 Patagonia 就食羊多过食牛😋🤩呢日同朋友嚟到呢间阿根廷🇦🇷餐厅,我哋就专登叫咗牛羊以外嘅食物,感受吓阿根廷菜🇦🇷点样受到多个国家嘅影响🤣APERITIVO $208 Duck Prosciutto材料包括 House Cured Duck Breast, Parmesan Shaves, Pickled Veggies 🤩; prosciutto 同埋 jamón ibérico 同埋 jamón serrano 都真系食唔少,不过全部都系用猪嚟做,呢个 Duck Prosciutto 真系比较特别,薄切、硬硬哋、少少似
APERITIVO
$208 Duck Prosciutto
材料包括 House Cured Duck Breast, Parmesan Shaves, Pickled Veggies 🤩; prosciutto 同埋 jamón ibérico 同埋 jamón serrano 都真系食唔少,不过全部都系用猪嚟做,呢个 Duck Prosciutto 真系比较特别,薄切、硬硬哋、少少似香港腊鸭、有咸香😋;店员帮我问经理帮我问厨师原来 熟成 咗 28日先至造成👍
APERITIVO
$178 Burrata
材料有 Macerated Tomato, Basil, Salsa Verde 👍;Burrata 系意大利🇮🇹 cow milk cheese, 系其中一种我钟意嘅芝士🧀,外层少少烟靭,里边有 Stracciatella di bufala 同埋 忌廉,好香滑😋;呢道大大粒 Burrata 上碟,伴少少沙律菜同埋 Macerated Tomato,几好食 🤩
ENSALADA
$168 Grilled Octopus Salad
材料有 Mixed Field Greens, Cucumber, Tomato, Onion and Garlic Dressing 😋;八爪鱼🐙 肉质结实,沙律菜新鲜,简单几好食🤣
EMPANADAS
Traditional Argentine savory pasties stuffed with a variety of fillings, served with fresh onion salsa
$75 Pollo (Grilled Chicken, Tomato, Oregano):Empanada 呢个名系嚟自西班牙文🇪🇸,呢个菜式就喺西班牙以至欧洲同拉丁美洲都非常流行😋;呢度嘅 Empanada 简单讲:好好味 🤣
A LA PARRILLA - Slow roasted meat
$288 Grilled Spatchcock Chicken
「Butterflying 起双飞」大家都应该听过,就系将肉几乎切开成两半但系保持中间相连部份唔完全切开,Spatchcocking 系一种将家禽 Butterflying 嘅特殊方法,通常去除家禽嘅脊椎骨,然后将成只鸡(家禽)压平,咁样烹调嘅时候可以平均受热用短啲时间煮熟 🤣;呢度嘅 Spatchcock Chicken 肉质软熟得嚟有少少咬头,几好鸡味😋