以前未装修成日行过 , 因见门面真系有少少混乱又浅窄 , 所以好多次都冇帮衬试过!近日睇食评又更加多好评 , 仲话牛腩非常好食 , 搞到我个心郁郁成日想试下 , 今日下午三点左右 , 衬佢午饭繁忙时间过左应该少人o的卦 , 点知去到又系好多人逼满哂!现场墙身有好多 ATV 艺员手写签名及现场照片 , 应该系用钱特登请返o黎开张助庆 , 不过唔系歧视 , 揾 ATV 艺员真系差少少 , 好多都系大茄唔系 ATV 一线 , 如果揾【张文慈】剪彩就吸引力好好多 ... 哈!装修后现场宽敞好多 , 但总觉得用圆枱会悭地方好坐好多 , 但场内用长方型枱 , 感觉就唔系几习惯 , 不过圆金属椅座位有咕臣都几舒服。我好难先揾到一个四人枱坐低 , 个个阿姐都忙到甩辘 , 我等左四五分钟先拦截到一个阿姐 , 叫左【水饺牛腩米$21 + 跟餐冻饮另加$6 =Total HK$27】, 但等左八至十分钟都未有得食 , 但杯冻奶茶 , 一早到左只见好多迟过我入席o既客人已经有得食啦 , 个心梗系唔多舒服啦! 我即时问其中一个阿姐帮我跟跟 , 之后见佢地乱哂大笼而且有少少争拗场面 , 应该系为左一o的较生
好好多 ... 哈!
惯 , 不过圆金属椅座位有咕臣都几舒服。
一个阿姐帮我跟跟 , 之后见佢地乱哂大笼而且有少少争拗场面 , 应该系为左一o的较生手写错单
问题嘈 , 原来我张单已经不翼而飞 , 咁好啦又等多一两分钟 , 即刻已经帮我递上牛腩米啦!
先讲碗【水饺牛腩米】先 , 牛腩焖得唔够腍争少少 , 但味道好香而且唔会太咸 , 但因
焖得唔够腍同埋切得唔离刀 , 所以咀嚼都有少少困难。水饺几有香菇味肉馅都新鲜 , 但比较【嘉
丽园】细粒好多。而米粉似【彪记】自浸东莞米粉好爽口。汤底我都好欣赏 , 因为唔似一般十
二...三蚊云吞面汤底 , 一味只用味精开汤底 , 呢道汤底好清但有牛肉清香 , 淡淡地又香甜较健康 ,
饮多两啖都唔怕颈渴 , 加埋净葱花更加添香甜。呢碗【水饺牛腩米】, 我觉得牛腩o黎讲还比不上
【彪记】, 但好过【嘉丽园 、文记清汤腩、新东记 & 潮城】, 虽然佢系附近【许记】前身老板另
开 , 但佢牛腩同【许记】差唔多 , 但汤底比【许记】还要香甜。
再讲【冻奶茶】就真系麻麻 , 茶唔够茶味但饮到有纸茶包味 , 淡奶亦唔够香及浓 , 不
过另加 $8元就有杯冻饮 , 都唔可以话有咩太高要求啦...系咪!? 10分满分都有6.8分。
另辣椒油都几香而且够辣 , 但唔够【潮城】咁好 , 但都叫系好好 , 唔错!
服务方面可能有o的阿姐新手 , 所以难兔有少少鸡手鸭脚 , 但佢地服务态度都算主动及良好 , 做熟
左就应该冇问题啦! 所以佢乱单我等耐少少 , 都觉得系值得原谅。

下次一定要试炸鱼片头 , 睇佢好大旧好新鲜 , 而且现场好多人 order 要食 , 应该唔会差好多。

2010-12-23
  • 牛腩,炸鱼片头,咖喱饭