2023-12-31
约咗朋友嚟尖沙咀行街,晏昼想食碗粉面做午餐。路经汉口道,见到有间「何富记面家」,主打牛腩、牛杂,价钱几亲民,一于坐低试下餐牌选项都几丰富,有潮式粉面,精选饭餐,特色咖喱饭,净食、酥炸小吃和饮品等;点粉面饭,更可以用优惠价加配小食及饮品。我哋点咗香滑崩沙牛腩河 ($65) 同 酸辣京都炸酱面 ($38),而小食、饮品就拣咗鲜炸鱼皮 (+$15)、郊外油菜 (+$15)、酥炸云吞 ($38) 及 热奶茶 (+$8)。 崩沙腩肥瘦刚好,夹喺两层筋膜中间,爽软而不硬,入口啖啖牛味,充满油香。河粉很滑,条条分明,配著汤一起吃很顺口👍🏻炸酱味道有层次,酱汁微甜带酸,肉丝甘香松化,配上爽身弹牙嘅幼面,食得好滋味。鱼皮炸到脆卜卜,食落香口又无油膉味,用嚟浸汤吃,倍添滋味。菜心爽脆嫩绿,鲜甜又无渣。云吞即点即炸,内里包著大大只鲜虾,滋味踏实。食完午餐再叹返杯热奶茶,一乐也,茶香幼滑浓郁,饮完成身暖笠笠。