2017-11-01 1322 浏览
𠮶一日明明约咗朋友七点打边炉, 去到铜锣湾佢先打畀我佢竟然要ot!!? 咁唯有一个人行下街享受下孤独嘅滋味,顺便揾下餐厅, 本来打算带佢去食x海阁(啲人话佢哋啲嘢啲椰子鸡好好食, 当日竟然爆晒场,唯有过去隔离开平道𠮶度揾间酒吧chill out一阵,打发下时间之余揾埋附近有咩食,最近香港入夜越来越冻, 日夜温差太,个心成日啰啰挛想应天气去打边炉,见到有间高层嘅火锅店喺后几条街, 佢就系101grill bar hot pop,啲评语仲话可以边食火锅边睇靓景, 带女仔去食饭有个浪漫环境系好啲嘅,就谂都唔谂book咗十点枱。 我拣呢间101有两个最吸引嘅理由, 第一大部分食物都系任食,喺楼下饿咗几个钟嘅我上到去唔使睇价钱咁食简直系一件乐事,第二装修靓 亦都比较现代化, 相比起带女仔去传统嘅火锅店好似更加体面适合。我哋入到去金朝阳中心楼下大堂佢已经好兴奋咁问我一阵食啲咩,上到去佢都露出一个好似食完元气嘅大满足笑容,果然冇估错一上到去最近hit爆嘅云石枱 文青style嘅深绿色梳化,佢坐低唔够几分钟就系咁影相同打卡(问题系个侍应好用心咁解释餐牌佢都冇听 好唔尊重,「不如我哋叫咗嘢食先啦」 一落
一落完单佢就拉我出露台帮佢揸机, 人靓景靓100分,声音画面冇问题。 我哋影完相返到入去佢已经放咗两碟前菜同沙茶酱锅,侍应嘅效率认真唔差。
《前菜》
麻酱麻辣手撕鸡同麻辣木耳
。先来两个前菜刺激味蕾
。麻酱麻辣手撕鸡同爽脆惹味嘅麻辣木耳够洒充场 凉浸浸 胃纳即时增加
。食洒仲可以添食 搞到我上锅前不停食手撕鸡
。 如果你哥哥仲未到 侍应见你前菜碟冇晒食物仲会帮你refill
《自助酱料》
酱油
。最基本炸蒜蓉辣椒葱是常识吧 应有尽有 而且眼见大部分枱都系独立嘅,冇咗同其他食客争混酱架使用嘅情况发生
《台湾沙茶汤底》
。 虽然佢颜色冇平时嘅沙茶酱咁深 汤底浓厚 唔会死咸 热辣辣煮起嘢食上嚟味道一流
个人嚟讲第一次食台式火锅, 食物就同平时食嘅边炉冇乜分别,除咗台湾夜市拼盘多咗啲台湾传统小食,同埋食物摆设更精细,大部分情节都系去香港火锅店差唔多, 虽然佢系任食,但系入座后就会开始计限时两个钟,所以都要争取时间。
《西班牙伊比利亚黑毛猪肉片》
。黑毛猪肥瘦平均就全世界都知架lah
。鲜红血色嘅猪切片厚薄适中 纹理清晰
。 虽然夹嘅时候d肉成日都痴埋一齐 神奇地d猪无论煮几耐都唔会太老太粗糙 依然爽嫩
。同埋几乎食唔出猪骚味
《101特制手火锅拼盘》
101特制手火锅拼盘
。 一个我最难忘最钟意嘅火锅拼盘 食物分别有:墨鱼汁乌结糖 太极冬菇 安格斯霜降牛丸 三重芝士鲜制虾丸 黑松露蟹子海鲜军舰 黑松露蟹肉饺 黑松露芝士豚肉饺 三重芝士鲜制墨鱼丸
。 黑松露蟹子海鲜军舰 童安格斯霜降牛丸特别出色 未食之前 都唔知黑松露同蟹子可以如此相衬 牛丸牛肉味特别浓 话佢齿颊留香绝对唔夸张
。 蟹肉饺啖啖蟹肉 满足钟意食蟹嘅朋友
。 两款三重芝士食物 有流心效果嘅芝士酱味道唔太浓 唔会掩盖食材自身味道
。喱个拼盘所有食物都冇得输 唔单只食材珍贵而吸引人 互相配搭嘅制作手法突显到唔同食物嘅个性 呢样亦都系我最欣赏 虽然喺度食饭 ,价钱真系好贵食到边穷,但有心人揾无心人钱系社会嘅道理, 呢度唔少食物都系心机作品,亦都好难系香港揾到其他火锅餐厅有如此精打细算嘅拼盘,物有所值,呢啲钱佢哋值得揾。

《台湾夜市拼盘》
。全部都系传统台湾小食 分别有:卤水猪耳 卤水肾片 卤水 大肠 卤水牛肚 卤水蛋 盐水鸡翼 紫薯同地瓜芋圆 同埋紫薯水晶包
。第一次火锅时有卤水食物 虽然以上食物都好似已经系熟食 但系餐牌提醒我哋要煮熟先可以食用 煮过嘅卤水食物比起原本嘅状态更柔软更易入口 效果有惊喜 比较推荐嘅系牛肚 大肠
。地瓜圆同紫薯水晶包劲有嚼劲 水晶包嘅紫薯味亦都突出

。猪耳太骚 唔太钟意
《手工即炸响铃拼手工即炸鱼皮》
手工即炸响铃拼手工即炸鱼皮
。招牌巨大响铃都系厨师自制嘅心机作品 size绝对有一般响铃嘅几倍
。虽然得三件 但食吓食吓先发觉分量都真系几多吓
。鲜味爽口 好想食完再食
。鱼皮都唔执输 同响铃一样都系大件过人 点少少拌酱食非常有风味
《饮品》
。 我入咗嘅时候见到每枱都会有杯酒喺度 原来啤酒同红白酒都任饮㗎 钟意饮酒嘅人有福了
红白酒
。 饮品餐牌上饮品种类非常多, 搞到我同朋友都有啲选择困难,每一样都好有兴趣去试下佢
。 盆栽珍珠奶茶味道偏淡而且好多冰
盆栽珍珠奶茶
,但系外表精美够晒噱头,用来影相一流
。 盆栽珍珠朱古力就好好多喇, 朱古力浓郁,而且饮嘅每一啖都有珍珠, 好满足
盆栽珍珠朱古力
。 倒插爱文芒果沙冰,成支汽水倒插落去非常壮观,但系味道唔系特别好饮, 好似饮紧芒果味汽水
任食火锅每人HKD398+酱油费用HKD15,会收加一服务费
,101grill bar hot pop系位于金朝阳中心二期唔系时代广场对著嘅金朝阳中心一期呀, 原本我仲懒醒咁以为一揾就揾到,唔好好似我咁傻更更行咗去一期又唔系做facial, 二期先至系餐厅架, 所以一定要喺登龙街入!
倒插爱文芒果沙冰
麻酱麻辣手撕鸡同麻辣木耳