2020-10-17
今次系第一次食黎巴嫩菜,餐厅装修都系以中东嘅建筑风格,散发住浓厚嘅异国风情,装修同环境真系好靓。虽然有订枱,但最后都系被安排坐普通嘅座位上。平日嘅晚上都坐满座位,所以最好预先订座。🔝一款中东非常受欢迎嘅食物,将鹰嘴豆加入其他调味料一起打成豆泥,最后再加橄榄油,配以中东大饼Khubz同Crisp食用,不过啲Crisp已经唔脆,豆泥香滑,豆味浓郁。🔝四款冷盘,味道分别系:Muhammara (左上) - 味道有啲似肉酱Hummus(左下) - 鹰嘴豆泥,豆味浓郁Moutabal (右上) - 食到有啲烟熏味,味道就比较奇怪Labneh (右下) - 酸乳酪味道,配中东大饼一齐好味道🔝食落感觉似热版角仔,里面嘅馅系芝士。🔝羊肉唔骚,肉质软腍,伴碟嘅蔬菜酸酸甜甜都几开胃,底下仲有薯蓉,整体不错。🔝因为佢个名,所以叫咗嚟试,但真系太甜,饮咗半杯已经饮唔落。椰枣混牛奶,质感似奶昔,杯上粒椰枣好好食。🔝呢一杯除咗外观靓之外仲好好饮,酸酸甜甜闻落仲有阵阵玫瑰香气嘅cocktail,佢系用咗Sparking wine,Rose Syrup,Lychee Liqueur再加Rosemary调配而成,值得一
🔝四款冷盘,味道分别系:
Muhammara (左上) - 味道有啲似肉酱
Hummus(左下) - 鹰嘴豆泥,豆味浓郁
🔝食落感觉似热版角仔,里面嘅馅系芝士。
🔝酒嘅比例好似多咗少少
🔝厕所都系一个打卡位