2023-12-28
今日朋友带我去呢度食泰北菜,之前都未食过,原系咁好食。炸青木瓜沙律配自家酱汁,新鲜木瓜沙律食得多,炸木瓜沙律都系第1次食,d木瓜丝每条都炸到脆卜卜,配埋佢地特制嘅酱汁,酸酸辣辣劲开胃,个酱汁入面仲有大虾,劲足料。泰北牛腩汤,冬荫公成日都饮,今次就试吓泰北汤,饮落好清,都有酸辣嘅味道,好好味,个汤仲有大量嘅牛腩同草菇,d牛腩煮到啱啱好,食落唔太淋唔太韧,劲正。泰式湿炒海鲜停顿之面,个卖相非常靓,d面竟然可以凌空企喺度,我都系第1次见,d炸面好松脆,侧边d海鲜味道好好,有大虾,蚬同鱿鱼,好新鲜,d面捞埋d汁一齐食,好好味。泰式姜奶茶,个奶茶好浓郁,入面仲有2块大姜片,饮落劲暖胃,原来奶茶mix姜系咁夹。蜂蜜香茅茶,香茅茶劲香香茅味,煮到出晒味,呢度d蜜糖系另上,自己钟意几甜就自己控制,香芽mix蜜糖嘅味道又真系唔错。