2023-06-17 181 浏览
三年冇去Thailand 旅行,返黎之后都系好唔舍得泰菜,见到中环呢间泰菜嘅menu 都几得意,就冲左入去食。我就嗌左虎虾海鲜混乱杯面,卖相相当吸引,好似倒泻杯足料海鲜杯面。海鲜有鱿鱼,青口,大虎虾,面以青椒洋葱炒起,酱汁酸酸辣辣,应该系冬阴公汁,以为冬阴公只系当汤咁饮先好饮,估唔到用黎炒面咁好食咁开胃。另外都嗌埋香辣红咖喱软壳蟹配雪糕筒,红咖喱入面有菠萝蕃茄同埋青柠。本身会以为好辣,其实只系少少辣,仲有少少甜香,可能有加左少少椰奶嘅关系。软壳蟹炸得香脆可口,外脆内软,蟹肉尚算新鲜。最搞笑系可以将红咖哩汁倒落雪糕筒度食,又甜又辣,又脆又软,系一个十分新奇嘅食法。我哋觉得个汁好好味,所以呢最后都加埋薄饼点嚟食,咁嘅配搭都唔错又够饱肚。嘢饮方面,我嗌咗泰国奶绿,其实就系就系绿茶加奶。饮落唔算甜腻,有淡淡嘅茉莉花茶香,真系几好饮。朋友嗌左Baileys 朱古力沙冰,开头以为系普通嘅cream,原来加左椰奶嘅,真系喜出望外。baileys 味好重同朱古力好夹,觉得甜左少少但都系可接受范围。钟意泰菜嘅朋友都可以黎呢到试下,菜式创意同味道都唔错,摆盘同环境都好靓,只系奶绿粒冰都系叶子形状,冰入面都

冰入面都系有块真叶,足见心思,黎呢到有种渡假嘅感觉,推介大家中午放饭时间都黎试下,轻松下。

虎虾海鲜混乱杯面
红咖喱软壳蟹配雪糕筒加薄饼