2018-03-31
今晚同朋友去完花墟,行行下经过呢间食虾煲既专门店,见几特别,二话不说踏进店内👍🏻脆香莲藕片。$38脆莲藕片切得非常薄,食起上嚟很脆,像薯片一样,加上特制的芥辣酱,食起上嚟很惹味配酒一流。👍🏻咸蛋黄虾。$208虾做得非常出色,虾不止新鲜,配上咸蛋黄烹调味道非常一流,食起上嚟热辣辣,而且虾算大只又弹牙,2个人食都足够。👍🏻树子冰菜。$98市面上很少可以食到冰菜,就算有多数都是用来做沙律,这冰菜加上台湾人常用的树子来炒,食起上嚟有点像中国式的面豉炒菜,食落味道较浓,而且带点回甘。👍🏻卤肉饭。$58卤肉饭和我之前去台湾旅行时在当地食的一样味道,是地道的台湾卤肉饭喔!而且份量多,底啦!👍🏻水蜜桃雪葩。$68蜜桃雪葩原个上,原本念住会好硬,点知用匙羹一下插入去,好软㖞!即刻食得!味道好新鲜㖞!食完刚好和之前食𩠌菜嘅咸味浓味中和翻,口腔感觉非常舒服,简直是一个完美的终结!
👍🏻脆香莲藕片。$38
👍🏻咸蛋黄虾。$208