2024-11-11
今天晚餐我们选择了一间位于油麻地的小店,品尝越南菜。呢一间餐厅一直都见佢喺Openrice人气满满。首先,我们点了米纸卷$28作为前菜,清爽的蔬菜搭配酸美味嘅腌萝卜同虾肉腩肉,口感丰富,相当开胃。见佢同出边有啲唔同,有一个特制嘅自家酱,食落似系花生酱同鱼露MIX埋一齐,再加少少酸萝卜同埋花生碎。跟住我们叫左个越式法包$60,加辣,搭配酥脆的法包,材料都足够。主食叫左番茄蟹膏檬$70,另外加咗蟹饼$20。汤底食到蟹膏的鲜味同埋蕃茄嘅酸甜,再搭配香料味道唔错,适合钟意甜汤底嘅朋友。牛油果沙冰$35就最适合解暑,牛油果淡淡的甜味让人十分满足。 另一个主菜我们选择了顺化牛腱米线$85,这道菜的香料味道比一般的越南餐厅更浓郁,牛腱肉质鲜嫩,有三大块,汤头鲜美,仲有两嚿大牛筋。口感啱啱好唔会太难咬。之后心思思想试埋佢嘅烤猪肉软包$60,猪肉烤得啱啱好,唔会太干身酱汁亦唔会过分甜同软糯的面包几夹。餐厅内设有调味料吧,顾客可以自行调配心仪的酱料,这一点非常贴心,让每个人都能找到最适合自己口味的调味。 作为甜点,我们选择了班兰糕$15和跟餐椰皇$29。 特别推介班兰糕,口感烟靭,有三层,亦唔会过分甜。总
主食叫左番茄蟹膏檬$70,另外加咗蟹饼$20。汤底食到蟹膏的鲜味同埋蕃茄嘅酸甜,再搭配香料味道唔错,适合钟意甜汤底嘅朋友。 牛油果沙冰$35就最适合解暑,牛油果淡淡的甜味让人十分满足。
另一个主菜我们选择了顺化牛腱米线$85,这道菜的香料味道比一般的越南餐厅更浓郁,牛腱肉质鲜嫩,有三大块,汤头鲜美,仲有两嚿大牛筋。口感啱啱好唔会太难咬。 之后心思思想试埋佢嘅烤猪肉软包$60,猪肉烤得啱啱好,唔会太干身酱汁亦唔会过分甜同软糯的面包几夹。
总的来说,这间小店的每道菜份量都很大,尤其是香料味特别浓郁,比起其他越南餐厅更具特色。