2023-07-30 98 浏览
一年一次海胆达人厨师发板又来了今次食左呢个火焰海胆甲罗烧原只鸳鸯海胆活龙虾厨师发办套餐每次嚟呢度都有惊喜,虽然餐牌好似一样,但食嘅嘢同之前确有区别,每次都有惊喜,最紧要系师傅一啲都唔孤寒😜季节前菜,季节沙律,火焰海胆甲罗烧,活跃龙虾两食(海胆酱芝士焗、海胆牛油虾膏煮),香煎鹅肝配山芋饼,铁板肉类,创作时令主食,五式烧野菜,特色纸包花胶蚬汤,自家制甜品净系见到个餐牌都觉得比平时嘅厨师发板多野食,所以价钱真系超合理,一定饱到盘满钵满咁走特色前菜卖相已经好吸引,仲要一份四款,系咪谂住食前菜就已经可以令我哋饱?😜矶煮鲍鱼,大定樱花虾玉子烧 ,日本沙角,明太子薯仔沙律每样前菜份量都唔算少,而且每样都好精致味道又好香,好入味鲍鱼口感烟韧,味道香樱花虾玉子烧蛋味香带一点虾味沙角口感爽脆,明太子薯仔沙律系我大爱季节沙律系日本清心县王林苹果蟹籽沙律🍏净系见到佢嘅卖相都值得加分,苹果仲要唔系普通起角,而系好规律嘅图案好得意,味道仲好清新好开胃火焰海胆甲罗烧🦀食呢个真系要准备好电话,一点火好墟冚,烧完火见到满满海胆嘅甲罗烧,师傅教落反转捞匀加埋佢嘅怪味薯片(黑松露),食落去除咗好香嘅海胆同埋浓郁蟹膏味,估唔
一年一次海胆达人厨师发板又来了

今次食左呢个火焰海胆甲罗烧原只鸳鸯海胆活龙虾厨师发办套餐

矶煮鲍鱼,大定樱花虾玉子烧 ,日本沙角,明太子薯仔沙律
每样前菜份量都唔算少,而且每样都好精致味道又好香,好入味
鲍鱼口感烟韧,味道香
樱花虾玉子烧蛋味香带一点虾味
沙角口感爽脆,明太子薯仔沙律系我大爱

季节沙律系日本清心县王林苹果蟹籽沙律🍏

火焰海胆甲罗烧🦀
食呢个真系要准备好电话,一点火好墟冚,烧完火见到满满海胆嘅甲罗烧,师傅教落反转捞匀加埋佢嘅怪味薯片(黑松露),食落去除咗好香嘅海胆同埋浓郁蟹膏味,估唔到完全冇盖过黑松露薯片嘅味道,香脆又香浓嘅味道食完一片又一片

活龙虾两食(海胆酱芝士焗、海胆牛油虾膏煮)🦞
一份有两个食法,分量超多,佢只龙虾真系好大只

海胆酱芝士焗同海胆牛油虾膏煮,两个都好浓味
自己比较钟意食芝士焗多d,因为我系芝士控,而且龙虾有胡椒味,几特别几好味

而海胆牛油虾膏煮最特别嘅系有竹炭乌冬,佢个挂汁做得好好👍令到乌冬同埋龙虾都好入味,劲香海胆牛油味

香煎鹅肝配山芋饼
我超级爱鹅肝,未食嘅时候已经好期待鹅肝,但系今次真系估佢唔到好特别,呢个鹅肝系加入左星鳗同埋海胆慢煮而成,食落去口感唔同平时嘅鹅肝,冇咁油腻,仲会见到入面真系有鳗鱼同埋海胆嘅踪迹
山芋饼都好特别,平视我讲多数系配面包,但系山芋饼口感有少少烟韧,而且令到鹅肝更加唔油腻,食落几健康
旁边仲伴左貌似好似珍珠奶茶嘅珍珠,但佢嘅口感同味道更特别,蓝莓味珍珠,味道好香而且唔会好似珍珠咁硬,有啲似爆珠嘅感觉

铁板肉类
竟然系我最钟意嘅荔枝豚肉卷
每一串都带爆珠 系上面,而呢个爆珠系蜜糖味
荔枝同埋蜜糖爆珠真系好夹

创作时令主菜
今次呢个炒饭够晒特别,都系我最爱
佢系椰菜花饭,仲用咗兰王整荷包蛋,一吉落去个蛋浆就流入椰菜花饭,真系好好食😋

五式烧野菜
野菜总系冇令我失望,有别于平时嘅芽菜
5款真系好睇又好食😋
车厘茄,芦笋,番薯,茄子,甜薯加棉花糖

特色纸包花胶蚬汤
呢个汤系我好饱到坚持饮,入面有冬菇,蚬,花胶同海带
饮落去好足料,好香,唔知点解饮完会觉得好滋润☺️

自家制甜品
今次终于试到海胆雪糕🍦
唔好睇佢貌似细细球,因为海胆味好浓郁够晒㗎啦
真系第一次食,最紧要系雪糕上面有真海胆
仲配搭左爆炸糖,无论味道口感都好新奇😍

如果钟意新式铁板烧呢间真系啱晒,因为价钱同平日铁板烧价钱差不多,但系分量绝对一定比平日多,而且真系好有特色,师傅又好人,包保有愉快嘅用餐体验!❤️❤️❤️
乐师傅仲问我地中唔中意食海胆,每人比左好多既海胆我地,好满足呀@@