2024-11-26 309 浏览
有朋友今日介绍我哋去湾仔冒喜嘅川菜风味面馆,佢话有好多美食尤其是个汤底,又多选择又好饮,辣味一流。我哋入到馆内,见到环境不错,充满中国风味,简洁舒适光猛,墙上有好多介绍美食嘅牌子,十分适合打卡,牌子上个字句都写得令人好有兴趣叫来食.😝冒喜个餐牌嘅食物都有好多选择,有铜钱套餐任选4款食材、吉祥套餐任选6款食材、八宝套餐任选8款食材,选择食材有荤食区域同素食区域,两个区域都有成20款嘅食材,选完食材就选汤底,有5款辣有5款唔辣,主食嘅粉面饭都有6款,真系令人选择得开心,如果唔想食汤粉面,可以选干拌粉面,用无敌酱汁嘅双椒酱,是红尖椒同青尖椒来拌,仲系独家秘方椒香令人过瘾。😝靓汤嘅黄金酸菜汤好有麻味,酸辣鲜香,酸爽可口,酸辣清爽不呛喉,令人饮得开胃,仲好配合食材同主食一齐食,而生椰蕃茄汤真系淡淡椰香,爱不释口,一口浓汤,酸甜鲜香,我未食完食材主食已经饮晒啲汤。食材嘅鱼腐质地细腻鲜香,潮汕手搥牛肉丸同潮汕蒜香墨鱼丸爽滑可口,蟹籽蟹粉丸入口香甜,鹌鹑蛋入口丰富美味,炸枝竹同豆腐串食落香口,蔬菜都好新鲜,尤其是贡菜食落非常脆口,主食嘅土豆粉及米线亦都软滑爽口,连埋酸汤麻汤一齐食,好吃到停不下来。😝甜

😝甜品桂花蜜乌梅冰粉有山楂QQ果冻、桂花蜜糖水、乌梅冰粉,真系香甜爽口,生津止渴,好配合食完川菜风味嘅食品,吃完真系开心。而饮品洛神花山楂苹果及酸梅青柠乌龙茶真系开胃饮品,味道酸酸甜甜,但又唔太甜,生津解渴,洛神花山楂苹果好有山楂同苹果嘅味道,酸梅青柠乌龙茶嘅浓茶味带上酸香味,两个饮品真系好饮,这间川菜面馆自制这些饮品真系做得非常正。冒喜嘅食物质素好,店员服务态度又好,仲全日免加一,好值得来食。