2024-05-23
星期日放假又想食得特别少少,所以约埋朋友去中环一间充满异国风情嘅黎巴嫩餐厅食下中东菜。餐厅星期日中午有提供半自助午餐,半自助午餐都包左每人一份selection of egg,有需要仲可以加钱要埋main course。半自助午餐有好多中东食物任食,除左餐汤,沙律同水果之外,好多样都系第一次见。最特别系有几款黎巴嫩特色酱(Mutable, Muhammara),用黎点佢嘅ge pita bread 黎食。Selection of egg 我哋就拣左Cheese Omelet 同 Shakshuka。Cheese Omelet嘅馅用左水牛芝士同羊奶芝士,食落啖啖都有浓郁芝士味。Shakshuka系一款用左黑椒、洋葱、蕃茄同阿拉伯香料焗出黎嘅鸡蛋,甜甜酸酸好香。Shahrazad Mix Grill 烤肉拼盘呢个烤肉拼盘真系不得了,有羊架、牛肉、牛肉卷同鸡肉。羊架烧得好出色,肉汁丰富,一啲羊臊味都无。牛肉同牛肉卷肉质嫩滑,好有中东风味。鸡肉系选用鸡胸肉,但一啲都唔鞋,好味得黎又健康。食完半自助午餐,我哋以两杯cocktail为丰富嘅一餐作结。One Thousand One NightYa
Shahrazad Mix Grill 烤肉拼盘
One Thousand One Night
Yakult Lemonade (Passionfruit)