2017-01-01 459 浏览
途经深水埗撞到个朋友,无端端就一齐食。咁佢一口就话食呢间因为唔使等位⋯心谂大件事,会唔会好难食。去到见到海南鸡系招牌,咁就稳阵地叫咗个海南鸡饭配油饭套餐嚟嘅,套餐包普通饮品、例汤、青瓜粒。见到芝士虾丸又想叫$40得两粒⋯⋯之后见到猪手饭有餐就系咁我叫埋猪手饭。好似无菜,虽然佢个餐有个青瓜粒,但系都系要多碟马拉盏炒杂菜。先讲杂菜味道正常,都多菜大碟嘅。送𠮶个青瓜粒呢就豉油碟上,落咗啲捞檬粉嘅酸汁。海南鸡饭啲鸡起咗骨,除左只鸡翼,鸡嘅份量都多。啲鸡皮好嫩滑,鸡肉唔鞋。啲油饭就差啲,饭本身应该唔系油粘米,一粒粒爆开晒既,所以饭鞋口又无鸡油香只得黄色。猪手饭个饭都系呢个油饭,但系个猪手就比较出色,𠮶啲猪手皮好滑滑呢~估唔到啲猪肉好冧唔鞋,同埋好大个献汁,有一啲酸菜粒喺碟边。到$20一粒嘅芝士虾丸系爆浆芝士。芝士呢就多嘅但系就冇乜咸香,虾胶正常(都系来货架啦)$20一粒实在太贵。饮品加钱叫左龙眼冰杯,同有龙眼水热饮嘅,正正常常有几粒龙眼干咁,龙眼水味道唔浓得个甜。咁样食都要三百🙄虽然唔使我俾⋯⋯
套餐
海南鸡饭