「世一」法式拿破仑蛋糕Neko Puff 喺铜锣湾开咗分店喇!之前都心思思想买嚟试吓,不过屯门店确系有啲远🙈。新店选址喺时代广场附近,都系隔一条街,好易就揾到佢🖐🏻!店面以浅木色系为主,好文青Style🪑;而店内就摆满咗各类猫猫摆设、挂画同小饰品,成间舖都充满住Neko元素🐱🐈。𠮶副名画(Girl with a Pearl Earring)嘅猫猫版真系超级超级得意😍,猫奴们一定要嚟朝圣吓!讲到佢哋荣获「世一👑」嘅即叫即焗拿破仑,食唔落咁大个蛋糕,买个小立方版试吓都唔错!🍰香蕉麻糬朱古力小立方拿破仑 $50整得劲厚又够松脆✨,堆到三层高都好实净,而中间嘅朱古力Cream🍫同啲麻糬粒粒都唔会太甜,真系几好味😋!佢仲有手套跟埋畀你,一层一层拎住食,堂食都好Friendly👍🏻。呢个Size几啱女士们,都好饱肚!🍓草莓日式炖蛋 $70面头有层厚Cream,底层系炖蛋。食落好有奶香,好Creamy、好滑🤤。呢款买畀小朋友食都几好,唔怕热气,只碗仔仲系猫猫样㗎🐱!不过奶类嘢食得太多总系会有啲腻,建议同人一齐Share食会好啲👯‍♀️。🍨抹茶麻糬蒙布朗雪糕 $70佢哋嘅Mochi Mont Blanc

🍰香蕉麻糬朱古力小立方拿破仑 $50
呢个Size几啱女士们,都好饱肚!

🍓草莓日式炖蛋 $70

🍨抹茶麻糬蒙布朗雪糕 $70
佢哋嘅Mochi Mont Blanc 有得拣抹茶或者栗子味,雪糕都有几只口味选择。我就拣咗朱古力味!
卖相几吸引,食落好有层次感,不过雪糕溶得比较快,记得影完相快啲食。

☕️Latte $45
佢哋用咗日本皇室御用咖啡「珠屋小林珈琲」,配合返成个日系嘅主题。

我拣咗冻饮,饮落唔会太浓都几清爽💫,系我钟意嘅味道。值得一提,个纸杯都系有猫猫印花,外卖返杯喺店内打个卡都几开心🥰!