2019-12-03
今日天气突然转冷,得15度,打边炉就啱晒。又来呢间个人好喜欢嘅火锅英雄, 咁冻梗系要食个麻辣锅暖一暖身。特别钟意呢度系佢哋座位空间大,两个人坐卡位,几宽躺又要够私隐, 坐得舒服。坐低就有八道前菜,但每一样都绝不马虎,个人最钟意莲藕,青瓜同埋腩肉今次拣咗重庆麻辣拼二十五年陈年花雕醉乌鸡锅,麻辣锅可以拣大中小辣,先试下小辣,汤底更可以拣用牛油或者菜油,钟意重口味嘅我就拣咗牛油,肥啲但系香啲。小辣的确唔系好辣,重点系辣味香浓,有点麻,越食越过瘾。醉乌鸡锅好足料,有半只乌鸡,个汤好好饮,药膳鸡汤十分暖胃,我饮咗好多碗。美国极品肥牛(小) $208用料上乘,入口牛味香浓,油脂分布平均,肉质结实得来入口唔会韧,小份已够2个人食。招牌四宝丸( 12粒) $118个人最钟意食虾丸同埋墨鱼丸, 食得出系自家手打,超级弹牙好好食。蒙古羊肉片$98冇乜骚味,唔错,今天食羊肉啱晒酥炸响铃 $48唔知系咪即叫即炸, 但系食落口劲脆又好香,正韭菜水饺(六件) $48出乎意料地好,饺子馅料好足料鸭血$45麻辣锅必点,好滑口, 煲好耐都唔会一夹就散。四川绍粉 $28麻辣锅必点,口感烟韧,吸晒啲汤味好入味。杂菜篮$58
小辣的确唔系好辣,重点系辣味香浓,有点麻,越食越过瘾。
美国极品肥牛(小) $208
招牌四宝丸( 12粒) $118
蒙古羊肉片$98
冇乜骚味,唔错,今天食羊肉啱晒
酥炸响铃 $48
唔知系咪即叫即炸, 但系食落口劲脆又好香,正
韭菜水饺(六件) $48
出乎意料地好,饺子馅料好足料
鸭血$45
麻辣锅必点,好滑口, 煲好耐都唔会一夹就散。
四川绍粉 $28
麻辣锅必点,口感烟韧,吸晒啲汤味好入味。
杂菜篮$58
竹蔗茅根水 $48
打边炉清热之选好大枝,两个人饮到打完边炉都未饮晒