2023-11-19
每次去新加坡都一定要买斑兰蛋糕,不过最近发现香港都开咗一间斑兰蛋糕店~早排行过佐敦,发现呢间唯一以斑兰为主题嘅蛋糕店,店家仲标榜每日用新鲜斑兰叶压汁制作斑兰蛋糕,行过舖头已经闻到劲香嘅斑兰味,所以一定唔会荡失路🤣今次拣咗鲜班兰戚风蛋糕($53),一打开已经闻到好香☺️ 蛋糕够湿润,而且班兰味道都好出,以呢个价钱嚟讲,性价比系满分👌🏻另外想分享一下自己用气炸锅或者焗炉翻热嘅效果都唔错,会令到佢表面有微微脆内软嘅效果🥰 呢到嘅卷蛋都好受欢迎,今次拣咗鲜班兰芒果芝士卷 ($55/细),芒果几甜,入面包埋忌廉芝士,加埋班兰蛋糕体几夹!净系留喺舖头等饮咖啡嘅期间已经见住五六个客两条两条咁买走😂除咗蛋糕,呢到仲有斑兰咖啡 ($38),当日到访真系超级冻,所以就要咗一杯热嘅嚟试吓~店员会将斑斓汁加入去平时嘅鲜奶咖啡入面,自己饮落去觉得几有东南亚嘅vibe,𠮶种斑斓味同咖啡味同时存在嘅感觉好特别😂整体嚟讲都系一间几有特色嘅街坊小店,钟意斑兰嘅朋友可以一试💚