2024-06-19
星期日尖沙嘴食完晚饭,想话饮返杯迎战听日blue monday,之前见过唔同媒体介绍过呢间新开位于五星酒店既bar,一于试试佢!去到Avoca第一个感觉装修型格摩登,比好多香港高级酒吧更加宽敞舒适。店员带我地去到窗边一张四人枱,经典维港夜景尽收眼帘。不过比较吸引我既,当然系佢既cocktail menu,今次真系大镬!每一款都好吸引!店员都知你地醉翁之意不在阅读,随即放下一个而家新式鸡尾酒吧都好兴既小玩意「帮」你拣酒。我呢度就唔多讲点玩喇,剧透又有咩意思呢,自己上黎感受下啰!钟意饮Old Fashioned既我二话不说叫左杯Lap Yuk Old Fashioned (腊肉威士忌),正宗bourbon酒底经过中式腊肉infuse出烟熏甜美感,加上橙皮油香,搭配自家制腊肉碎朱古力带来多层次味蕾冲击!我系高度推荐既!朋友玩完一轮小玩意都系心大心细,即管问下外籍店员Hazel有咩推介。喂?原来佢系香港长大,将menu上面以本地饮食作灵感既cocktail逐一生动介绍,并告知各款咁鬼马又本土口味既cocktail原来系出自拥有20+年调酒经验、行内获奖无数既bartender Joe Vill
朋友玩完一轮小玩意都系心大心细,即管问下外籍店员Hazel有咩推介。喂?原来佢系香港长大,将menu上面以本地饮食作灵感既cocktail逐一生动介绍,并告知各款咁鬼马又本土口味既cocktail原来系出自拥有20+年调酒经验、行内获奖无数既bartender Joe Villanueva (前身香格里拉Lobster Bar)既手笔!Hazel推荐左佢自己至爱既Cucumber Gimlet (青瓜Gin酒):清新冰冻既青瓜碰上生津解渴既青柠酸,绝对可以取代饭后甜品!
一声声惊叹不已及一口口大快朵颐之际,我杯old fashioned好快已经饮晒,酒吧经理Bowie行过见到,贴心了解左我既口味后,推荐同样系whisky based既「肠粉」!一杯有烘烤芝麻、花生酱咸香及柠檬酸劲既whisky sour,出色!
几杯酒后,健谈而笑容充沛既Hazel又同我地介绍新酒店密锣紧鼓既各种餐饮活动,并带我地游走多个酒吧惊喜之处(自己上黎睇啦!),我地已经等不及再访喇!
本来一个平平无奇既周日晚,经过偶然既一趟新店探访,加上酒吧团队既热情招待,将星期一带来既颓丧感暂时一扫而空。望著夜幕低垂既维港,我相信呢度既日光总会冉冉升起。