翠林辣蟹舫

Greenland Spicy Crab
香港都有好多历史悠久嘅老字号好餐厅,能够喺尖沙咀呢个站稳阵脚嘅海鲜餐厅,一定唔少得“翠林辣蟹舫”。相信唔少人同我一样都好钟意食蟹,但系喺屋企整真系非常多工序,所以呢一日就同屋企人一齐出嚟呢间专门食辣蟹同海鲜嘅餐厅品尝一下唔会喺屋企煮嘅嘢🌸🦀避风塘炒蟹呢度食到嘅蟹,同外面大排档食嘅炒蟹完全唔一样!首先呢度嘅蟹系每日经过店家亲自挑选,全部都系大大只好厚肉有超大蟹钳🫶蟹肉肉质爽口弹牙鲜味十足,由于经过高温油炸,部分嘅蟹壳更加系酥脆入口!可以吞埋落肚❤️🦐黄金流沙虾外层裹住松化嘅咸蛋黄同埋炸蒜,底层有一啲炸米粉,大虾烹煮嘅火喉恰到好处,没有过多嘅腌料,还原食物嘅鲜香味👍🍛食神炒饭锦鲤嘅造型,面头铺满明太子,造型非常奢华。炒饭有好多配料,饭粒爽口,系一个必叫嘅菜式!🍀猪油渣炒椰菜花入口松脆好食嘅猪油渣加上椰菜花,好似风筝遇上风,最佳嘅配搭🫶💫手拍青瓜不得不提嘅就系,呢间呢度嘅厨师工作都好认真,我哋食青瓜嘅时候发现佢嘅切口唔完整,原来唔系用刀切嘅🫶呢间嘅青瓜系真系拍出嚟㗎!口感同用刀切𠮶啲完全唔同,如果大家去到都可以叫下呢个前菜试下👍呢度拎过好多奖项,亦都系好多电视剧嘅拍摄地点,装修真系好靓👍其实好

🦀避风塘炒蟹
呢度食到嘅蟹,同外面大排档食嘅炒蟹完全唔一样!

🦐黄金流沙虾
外层裹住松化嘅咸蛋黄同埋炸蒜,底层有一啲炸米粉,
大虾烹煮嘅火喉恰到好处,没有过多嘅腌料,还原食物嘅鲜香味👍

🍛食神炒饭
锦鲤嘅造型,面头铺满明太子,造型非常奢华。
炒饭有好多配料,饭粒爽口,系一个必叫嘅菜式!

🍀猪油渣炒椰菜花
入口松脆好食嘅猪油渣加上椰菜花,
好似风筝遇上风,最佳嘅配搭🫶

💫手拍青瓜
不得不提嘅就系,呢间呢度嘅厨师

其实好多香港嘅舖头都值得我哋去帮衬❤️

• 避风塘香辣蟹