2015-04-04 918 浏览
自从老师的化妆室搬左去油麻地之后,我先发现原来砵兰街近油麻地地铁站一段系咁多野食。之前有几个铺位从新装修,其中一间新开就系「糖太子」,我地初头以为只系得甜品食,愿来都有做埋晚餐,铺面装修都几吸引,我地就决定试一试佢。晚餐有SET,有饭有扒有意粉,甜品铺来讲,选系都唔少。其实猪仔骨卖相吸引,可惜怕烦,所以最后都系叫左牛扒。晚餐有汤有野饮,钟爱白汤既我好怕白汤太稀。呢度既白汤浓度适中,质品都算滑,但味道偏淡,有两粒大蚬肉补回分数。蒜蓉包够热够脆,味道不错,但个人喜爱蒜蓉浓一点。牛扒可选几成熟,我选左七成熟,来到时我觉得有点过熟偏硬,但口感还可以。以一百蚊不到的套餐,牛扒的份量和质数很合理,味道则不错,配菜粗薯条份量多,也够脆,吃到不停口。餐饮除左一般的柠茶奶茶外,仲有玫瑰花茶。不过,玫瑰花味唔系好觉,只觉有点酸酸的。是晚最出色的甜品终于出场。贪心的我点了「魔盗船」,贪佢除左卖相吸引外,有雪糕,有香蕉,仲有窝夫。窝夫好脆,甜度适中,加埋雪糕一齐食,超夹。总括来讲,以一间甜品铺来讲,佢既甜品系非常出色,朋友话佢食既巴菲超好味。而晚餐质素尚可,主要系价钱合理,抵食。而服务质素可能仍处于营业初期,
蒜蓉包够热够脆,味道不错,但个人喜爱蒜蓉浓一点。
总括来讲,以一间甜品铺来讲,佢既甜品系非常出色,朋友话佢食既巴菲超好味。而晚餐质素尚可,主要系价钱合理,抵食。而服务质素可能仍处于营业初期,店员有点不熟悉,需要多点时间。
2015-03-23