2023-05-23 451 浏览
自从见过媒体介绍 Root Cafe 嘅苔玉之后,一直好想试;直至上星期病到口淡淡,劲想食甜嘢,于是就下定决心走咗去食。Cafe 位置认真隔涉,外面又有地盘围板封实,景观欠奉,还好室内有棵大树好吸睛。说实话,我相信绝大部份嚟捧场嘅都应该系 fans。说回食物,我觉得最出色系甜品,味道佳,卖相更佳。Menu 话苔玉有朱古力 mousse,朱古力软心同朱古力脆脆蛋糕,其实最入面应该仲有士多啤梨软心,酸酸哋,正好中和朱古力嘅甜漏。甜品顶部有只甲虫好得意,外面嘅「青苔」像真度高,不过「好睇唔好食」,容易呛喉。主食我拣咗卡邦尼意粉,呢度嘅做法较正宗,冇落忌廉,只用蛋黄同 Parmesan cheese。鸡蛋系兰王,色泽鲜明,蛋味浓厚。意粉略嫌偏咸,因为配料采用意式烟肉同意大利火腿,两者都咸,后者更烤至硬身,口感麻麻,可能唔烤会更好。最后叫多杯 Cappuccino,奶泡绵密,奶味偏重,虽然并非我的口味,但喜欢奶啡的人应该好钟意。